STOP THE PRESS!

Armi elää!

Armi elää!Ohjaus:  Jörn Donner
Käsikirjoitus: Karoliina Lindgren
Tuotanto: Misha Jaari, Mark Lwoff
Pääosissa:  Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman, Laura Birn, Rea Mauranen, Robert Enckell, Joanna Haartti, Antti Holma, Ona Kamu, Tiina Lymi, Outi Mäenpää, Cécile Orblin, Anna Paavilainen, Jukka Puotila, Eero Ritala, Jaakko Selin, Pekka Strang, Jakob Öhrman
Arvio: 5/5

Teatteriseurue on tekemässä näytelmää Suomen legendaarisimmasta naisjohtajasta, Armi Ratiasta, jonka kädenjälki näkyy vahvasti vielä tänäkin päivänä suomalaisessa vaatemaailmassa. Näyttelijä Maria (Minna Haapkylä) heittäytyy tähän vaativaan rooliin. Hän ei tee näköisversiota, vaan pyrkii löytämään Ratian sielunmaiseman ja tekemään omannäköisensä hahmon. Maria on sitä mieltä, että Armi on ihmeellinen ihminen, joka saattoi muuttua nopeastikin eri tilanteissa ja hänen on välillä vaikea ymmärtää tämän monimutkaisuutta. Näyttämöllä Maria joutuu heittäytymään luovaksi bisnesnaiseksi, joka haluaa valloittaa Yhdysvallat, mutta toisaalta on menettämässä otettaan perheestään olemalla heille vain Armi. Näyttämöllä tuodaan esiin hänen taitonsa löytää oikeat ihmiset ympärilleen, mutta samalla aiheuttaa näille suorastaan harmaita hiuksia.

Elämänkertaelokuvat jakautuvat oikeastaan kahteen ryhmään. Toiset perustuvat ns. todellisiin tapahtumiin ja toiset puolestaan on saaneet inspiraationsa todellisista hahmoista ja tilanteista. Kummassakin pyritään yleisesti suoraviivaiseen tarinankerrontaan. Armi elää! on aivan oma lukunsa. Se ei ole kumpaakaan, sillä kyseessä on elokuvan sisällä nähtävä näytelmä. Siinä lähestytään luovan ihmisen persoonaa näyttelijän näkökulmasta, joka pohdiskelee kyseisen ihmisen luonteen monimuotoisuutta. Suoraviivaiseen draamaan tottuneille tällainen kerrontatapa saattaa olla haasteellista, mutta samalla se osoittaa 82-vuotiaan Donnerin olevan kovassa iskussa. Voisi sanoa, että hän on Suomen oma Clint Eastwood, tinkimätön tarinankertoja, joka osaa arvostaa myös nuorempia kollegoitaan ja antaa näille tilaa luoda roolistaan näköisensä. Hänen ohjauksessaan Minna Haapkylän näyttelijäsuoritukset ovat kehittyneet erinomaisella tavalla. Sen näki jo heidän ensimmäisessä yhteisessä elokuvassaan Kuulustelu, jossa Haapkylä yllätti varmasti monet tyylikkään tiukalla roolisuorituksellaan. Siksi hän sopii myös tähän haasteelliseen Armin rooliin. Armi elää! on ehdottomasti paras elämänkertaelokuva, sillä se rikkoo tavanomaisen kerrontatavan täydellisesti.

Lisämateriaalina tarjolla elokuvan teaseri ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Bufo, 2014

Traileri: