STOP THE PRESS!

Animatricks 2015: Musiikkia, joukkorahoitettuja animaatioita ja ainutlaatuisia tekijävierailuja

Suomen ainoa animaatioon keskittyvä elokuvafestivaali Animatricks järjestetään 24.–26.4.2014 Lasipalatsin Bio Rexissä Helsingissä. Vuoden 2015 festivaalin teemoina ovat animaatiomusiikki ja joukkorahoitus. Festivaalin kruunaa odotetun Rocks in my Pockets -elokuvan ensi-ilta sekä Signe Baumanen ja Mark Thomasin ainutkertaiset tekijävierailut.

Teemoina animaatiomusiikki ja elokuvien joukkorahoitus

Musiikki ja äänisuunnittelu vaikuttavat ratkaisevasti katselukokemukseen, mutta usein ne jäävät ilman huomiota elokuvafestivaaleilla. Animatricksissa sen sijaan lukuisat improvisaatio- ja live-esitykset kuljettavat kuulijan äänimaailman alkulähteille ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua ennenkokemattomiin mielenmaisemiin.

Animaation ja musiikin lyömättömän liiton kunniaksi Animatricks esittää Reino Niinirannan 1975 vuonna 1975 tehdyn 7-OSAISEN KALEVALA-ANIMAATION, jonka äänimaailman luomisesta vastaa livenä musisoiva STRINGPURÉE BAND.

Äänen voimaa jatketaan myös lasten ja nuorten vuorovaikutuksellisessa pajatoiminnassa. Ohjelmistossa on muun muassa elokuvanäytös, jonka lapset saavat dubata mieleisekseen. Ennen näytöstä he kirjoittavat ideansa paperille ja näytöksessä LIVE-DUBBAAJAT soveltavat lasten ideoita esitykseen.

Ainutkertaiset tekijävierailut: Mark Thomas ja Signe Baumane

Festivaalin kohokohtana on kansainvälisten asiantuntijoiden vierailut. Muun muassa Late Lammas-tv-sarjaan musiikin säveltänyt MARK THOMAS sekä Rocks in my pockets -animaation (2014) ohjannut SIGNE BAUMANE vierailevat festivaaleilla. He pitävät luentoja ja workshopeja, joissa he kertovat omasta työskentelystään animaation parissa.

Kauan odotetun Rocks in my Pockets –animaation ensi-ilta

Latvian Oscar-ehdokas ROCKS IN MY POCKETS -animaation ensi-ilta on festivaalin vetonaula. Tämä independent-animaation feministissävytteinen tosielämään pohjautuva tarina käsittelee rankkoja teemoja, kuten itsemurhaa, masennusta, alentamista ja kateutta. Tekijä Signe Baumanen omakohtaisten kokemusten sekä ironian ja sarkasmin saattelemana animaatio päästää katsojan lähelle tekijäänsä ja hänen perheensä synkkää historiaa.

Rocks in my pockets on malliesimerkki siitä, kuinka joukkorahoitetulla animaatioilla voidaan luoda uudenlaisia animaatioelämyksiä, jotka keräävät jopa kansainvälistä huomiota. Joukkorahoituksen avulla tekijät voivat vedota suoraan yksityishenkilöihin ja pyytää heiltä rahoitusta elokuvaprojekteilleen.

Kiitos osallistujille – lyhytanimaatiokilpailuun lähetettiin yli 450 teosta

Festivaalien yhteydessä järjestettävään lyhytanimaatiokilpailuun lähetettiin tänä vuonna yhteensä 459 animaatiota. Kilpailuun valitut tuotannot esitetään Kansainväliset huiput- ja Uudet kotimaiset -kilpasarjoissa festivaalin aikana.

Raati valitsee kilpasarjojen elokuvista vuoden voittajat. Kansainvälisen sarjan voittavan animaatio saa 3000 euron palkinnon ja kotimaisen sarjan voittaja 1000 euron palkinnon. Palkinto luovutetaan elokuvien ohjaajille.

Animatricks järjestetään 24.–26.4.2015 Bio Rexissä (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22–24, Helsinki).

Koko ohjelmisto ja liput löytyvät huhtikuussa osoitteesta www.animatricks.net