STOP THE PRESS!

Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho (Asterix: Le domaine des dieux)

Asterix - Jumaltenrannan nousu ja tuhoOhjaus: Louis Cliche, Alexandre Astier
Käsikirjoitus: Alexandre Astier perustuen René Goscinnyn ja Albert Uderzon sarjakuviin
Tuotanto: Philippe Bony, Thomas Valentin
Suomenkielisinä ääninä: Eero Ritala, Arttu Wiskari, Jarmo Mäkinen, Petrus Kähkönen, Sasu Moilanen, Jani Alkio, Petri Hanttu, Tuomas Uusitalo, alkuperäisäänet: Roger Carel, Lorànt Deutsch, Laurent Lafitte, Alain Chabat, Elie Semoun, Géraldine Nakache, Artus de Penguern, Lionnel Astier, François Morel, Guillaume Briat, Florence Foresti, Serge Papagalli, Bernard Alane
Arvio: 2/5

Olipa kerran pieni kylä Galliassa, jossa kylän väki asui hyvässä sovussa. Tai ainakin suurimmaksi osaksi. Heidän kaksi suurta sankariaan olivat tietenkin Asterix ja Obelix, joiden seikkailut tunnetaan ihan kirjaimellisesti myös Roomassa saakka. Suuri Caesar on kyllästynyt näihin kahteen sankariin, jotka ovat aiheuttaneet hänen armeijalleen suuret tappiot. Hän päättää tuoda sivistyksen kylän porteille saakka ja rakentaa alueen, jota kutsutaan Jumaltenrannaksi. Asterix ja Obelix yrittävät savustaa roomalaiset pois kylänsä luota, mutta onnistuvatko he karkoittamaan kylän rauhaa häiritsevät ikuiset luuserit?

Edellisestä Asterix ja Obelix -elokuvasta on ehtinyt vierähtää lähes kymmenen vuotta, joten rahanhimoisina eivät tekijät ole näitä elokuvia tehtailleet. Aiemmat tuotokset ovat olleet lähes yksinomaan käsin piirrettyjä pientä tietokoneviilausta lukuunottamatta. Tällä kertaa tarina kerrotaan täysin tietokoneanimaationa ja vieläpä kolmiulotteisena. Olen aiemmin todennut, että tarinan tarvitsee olla vahva, jotta se saadaan sopivasti kuorrutettua 3D-näkymin. Sitä valitettavasti ei Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho tarjoa, vaan se on kaikin puolin vaivaannuttava kokonaisuus. Tarina kulkee turhan verkkaisesti ja kolmiulotteisuus on toteuttettu niin heikosti, että ainakin allekirjoittaneella alkoi päätä särkeä. Ikävä kyllä on todettava, että tästä Asterix -seikkailusta muodostui koko elokuvasarjan heikoin lenkki.

Tämä Blu-Ray -julkaisu ei sisällä mitään lisämateriaalia. Ääniraidoista sen verran, että alkuperäistä ranskankielistä versiota tekstityksineen ei löydy, vaan ainostaan dubatut pohjoismaiset ääniraidat löytyvät.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by © 2015 les Éditions Albert René / Goscinny – Uderzo © 2015, M6 Studio, Belvision, M6 Films et SNC. All Rights Reserved.

Traileri: