STOP THE PRESS!

The Man Eating Tree – In the Absence of Light

tmetTuotanto: Aksu Hanttu / Ranka
1. Breathe emptiness 2. Flatline 3. The heretic pulse 4. Vermin 5. The divided 6. Plaguewielder 7. Death parade 8. The vessel 9. Obsidian 10. Dead on earth
Arvio: 2,5/5

Apua. Oululainen, 2009 perustettu oululainen The Man Eating Tree on jonkinlainen hevin superkokoonpano. Alkuvaiheissa hommassa on ollut mukana edesmennyt Miika Tenkulakin. Lisäksi tätä yhtyeen kolmosalbumia on ehditty kovasti jo hehkuttaakin. Kaiken pitäisi siis olla kunnossa.

Paitsi sen, että nyt on levy ihan väärän miehen käsissä. Näemmä.

Yritin lähestyä levyä ensin ilman kriitikkolaseja. Ok, ihan kivaa kuunneltavaa alkuun mutta muuttuu pian todella puuduttavaksi kikkapuuroksi. Päällimmäisenä ajatuksena levyn mittaan on se, että vaihtuikohan se biisi tuossa välissä vai onko tämä sitä samaa kappaletta kuin edellinen.

Okei, ei tästä tule mitään. Kriitikkokakkulat päähän siispä. Hieno avausbiisi Breathe Emptiness on sopiva sekamelska metelöintiä ja kaunista kertsiä. Hyvä tästä tulee. Okei. Sitten persoonattoman lauluäänen omaava vokalisti alkaa taustamyllerrykseen nähden jokseenkin epäsopivan kuuloisen laulantansa. Joka jatkuu biisistä toiseen. Vaihtuikohan tuossa välissä raita? Ärsytys alkaa levitä. Miten näin taitavat soittajat voivat saada aikaan näin keskenkertaista vinkumista? Biisit laahaavat lähes kaikki samalla keskitemmolla, levystä puuttuvat nyanssit ja dynamiikka aivan täysin, mikä tekee kokemuksesta kahta tuskallisempaa. Ja kun ne biisit – muutamaa lukuunottamatta ne ihan oikeasti kuulostavat kaikki samalta!

En tiedä. Olen pahoillani. En edes osaa ymmärtää, mikä tässä on hienoa, joten olen ilmeisen väärä arvioimaan tätä. Se on harvinaista, sillä yleensä harjaantunut korvani tajuaa jo kaukaa missä mennään. The Man Eating Treen kohdalla näin ei ole. Tämä levy, ota jossakin ehdittiin tituleerata jo vuoden kovimmaksi suomihevipläjäykseksi, aiheuttaa itsessäni lähinnä näppylöitä. Ja onhan se tunne sekin, joten ei kai siinä. Tällainen väliinputoamishevi ei vain toimi. Tässä ei ole tarpeeksi ärinää ja munaa ollakseen kunnon moshausta eikä toisaalta tarpeeksi tuomiopäivän ördäystä ollakseen fataalia ja karvat pystyyn nostattavaa doomia. Tämä on vain pliisua litkua. Mutta kaikki kunnia bändille. Soittaahan he osaavat. Opettelisivat seuraavaksi käyttämään soittotaitoaan kunnon kappaleiden tekemiseen.

Jotain hyvää loppuun. Kannet ovat aivan tolkuttoman hienot. Kyllä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Ranka kustannus, 2015