STOP THE PRESS!

Ile Kallio Big Rock Band – Shook up!

ilekallio Tuotanto: Ile Kallio, Okko Laru / Epic
1. Shook up! 2. Make my day 3. My shining star 4. Hot wheels 5. Just one right 6. Jonathan my friend 7. Release my heart 8. Night owl 9. Take me home 10. Get away 11. Don’t back down 12. I will stay
Arvio: 4/5

Ile Kallio, 59, jättää jälleen hetkeksi vaimonsa Kaija Kärkisen kanssa duoilut ja keskittyy laskujeni mukaan kuudenteen soololevyynsä. Tässäpä tämä käsissä nyt sitten on. Ja kylläpä soundaakin makeasti. Ilen itsensä kitaravirtuositeetti toki tunnetaan mutta nyt mukaan on otettu torvitriokin, joka mellevästi täydentää muutenkin junan lailla kulkevia sovituksia. Eihän tämä nyt ihan yhtä hyvä ole kuin vuoden 1986 Tänä Yönä, joka on itselleni hyvin tärkeä levy, mutta ei paljon puutukaan.

Ensimmäinen yllätys on, että Kalliohan ei itse laulakaan tässä. Olin jo kirjoittamassa, että Kallion karhea ääni on niin polvetnotkauttavan rock, että sitä kuulisi mielellään lisääkin myös Kärkisen levyillä mutta vokaalit hoitaakin ruotsalalaissyntyinen Patrik Eriksson. Ja hyvin hoitaakin. Mutta onhan syytäkin, kun kundit ympärilläkin pistävät parastaan. Tässä levyssä ollaan aikalailla perusasioiden äärellä ja hyvä niin. Kolmikon Syrjänen-Koponen-Holkko operoima tööttäyssektio tuo kappaleisiin ihan uudenlaista säröä ja ideaa. Mielenkiintoista on, että riisuttuinakin kappaleet toimivat, sillä Kallion melodiataju ja kyky tehdä tyyliin sopivaa materiaalia on ihan lyömätöntä.

Nimikappale Shook Up tuo heti kylmät väreet selkäpiihin kun niin on hienoa menoa. Ihan yhtä hyvää kappaletta ei jatkolevy tarjoa mutta kiitettävää kuitenkin kautta linjan. Mukana on, tietysti, voisi kai sanoa, myös kaksi Hurriganes-coveria eli Hot Wheels ja I Will Stay (no joo, tiedetään, ettei jälkimmäinen ole Ganes-orggis). Näistä levyn lopettava viimemainittu on ehkä yllättäen koko platan ainoa pettymys. Jotenkin hitaaksi ja mitäänsanomattomaksi sovitettu kappale on jonkinlainen antikliimaksi muuten toimivalle kokonaisuudelle. Sen olisi voinut vaikka jättää poiskin mutta kauneusvirheitähän tapahtuu. Muuten levy on erittäin messevää aistittavaa.

Mukana tulee myös DVD, jossa näkyy yhtyeen livekunto ja mikäpä siinä kun homma toimii. Erinomaista katsottavaa, tosin jotkut kuvaukselliset asiat häiritsevät mutta mitäpä sitä nipottamaan. Rokki on rokkia ja puhuu puolestaan.

Toivottavasti Big Rock Bandin toiminta jatkuu tästä eteenkinpäin eikä projekti jää yhden levyn mittaiseksi terapiaistunnoksi ja pelkäksi pikapaluuksi kolmen soinnun rytyytyksen pariin. Kallion erään vanhan bändikaverin sanoin: ”Tässä on niin paljon laivaa että taaimmaiset lentää Keravalle”.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Sony Music, 2015