STOP THE PRESS!

Nightcrawler

nightcrawlerbluOhjaus ja käsikirjoitus: Dan Gilroy
Tuotanto: Jennifer Fox, Tony Gilroy, Jake Gyllenhaal, David Lancaster, Michel Litvak
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed, Bill Paxton
Arvio: 4/5

Nightcrawler-trillerin (2014) päähenkilö Louis Bloom (Jake Gyllenhaal) ottaa taalan mistä saa, lähinnä varastamalla. Eräänä yönä hän kuitenkin sattuu onnettomuuspaikalle, jonne tulee myös tv-uutisten kuvaaja. Bloom saa valaistuksen: hänestä tulee rikospaikkakuvaaja. Ja niin tosiaankin tulee: Bloom tunkeutuu lähemmäksi uhreja kuin kukaan, ja hänen videoissaan on verta enemmän kuin kellään. Katsojaluvut nousevat. Ala on kuitenkin kilpailtu, ja rikospaikalle on ehdittävä ensimmäisenä, jos aikoo tienata. Äkkiähän siinä eteenpäin pyrkivällä nuorella miehellä tulee mieleen varmistaa, että hän on paikalla ennen muita. Sehän onnistuu näppärästi kilpailijoita karsimalla ja itse onnettomuuksia järjestämällä.

Dan Gilroyn käsikirjoittama ja ohjaama Nightcrawler on sikäli häiritsevä elokuva, että se pistää katsojan miettimään omia alhaisimpia viettejään: silmiähivelevän kauniit kuvat öisestä Los Angelesista yhdistyvät suureen rumuuteen, otoksiin kaikenlaisten kammottavuuksien verisistä uhreista, ja katsojahan huomaa viihtyvänsä. Sitä tulee miettineeksi, että minuakinko tosielämän veriteot kiehtovat. Miksi? Ei tunnu hyvältä.

Gyllenhaal tekee loistoroolin niljakkeena, joka menestyäkseen pystyy mihin tahansa ruokottomuuksiin. Erilaisista johtamistaito- ja bisnesoppaista napattuja älyttömyyksiä lainaillen Bloomin hahmo laajentaa Nightcrawlerin roskajournalismin kritiikin laajemmallekin yritysmaailmaan: ihmiseltä vaaditaan nykisin yhä enemmän ja enemmän. Työnsä säilyttääkseen pitää jatkuvasti olla parempi kuin muut. Rumaa ja irvokasta jälkeähän siitä lopulta syntyy.

Ekstroissa kommenttiraita ja lyhyt pätkä elokuvan tekemisestä.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film 2015

Traileri: