STOP THE PRESS!

Eloonjääneet – 1. tuotantokausi (The 100 – Season 1)

the100kausibluOhjaus: Useita
Käsikirjoitus: Sarjan luoja Jason Rothenberg ja muita
Tuotanto: Jae Marchant ja muita
Pääosissa: Eliza Taylor, Bob Morley, Paige Turco, Marie Avgeropoulos, Devon Bostick, Christopher Larkin, Isaiah Washington
Arvio: 1,5/5

Tulevaisuuteen sijoittuvassa tv-sarjassa Eloonjääneet ydinsota on käyty, ja harvat eloonjääneet ovat paenneet valtavalle, Arkiksi ristitylle avaruusasemalle, joka kuitenkin on nyt tuhoutumassa. Maan päälle lähetetään sadan nuorisorikollisen joukko, jotta selviäisi voiko siellä elää. No voihan siellä, mutta kaikki ei ole aivan ennallaan: outoja luonnonilmiöitä ja mutanttielukoita tulee vastaan, ja ilmeisesti joukko ihmisiäkin on sinnitellyt läpi säteilyn. Rankaksi menneessä laskeutumisessa viestintälaitteisto on mennyt rikki, eivätkä teinit voi lähettää tietoa tilanteista avaruusasemalle, jossa puhkeaa valtataistelu. Eri leireihin jakautuvat teinitkin.

Kovastihan tämä muistuttaa Lostia, ja joku tekijätiimistä lienee lukenut William Goldingin Kärpästen herrankin; hyvät hänelle. Ikävä kyllä Eloonjääneet muistuttaa myös mitä tahansa teinidraamasarjaa: pöpelikön sijasta nämä kinat, tappelut, kukkoilut ja rakastumiset olisivat voineet tapahtua minkä tahansa amerikkalaisen televisio-high schoolin käytävillä. Varttuneempaa makua on kai yritetty miellyttää avaruusaseman aikuisten jutuilla, mutta aika lapsekkaaksihan meno sielläkin yltyy. Edes ironian tynkää olisi voinut rakennella siitä, että Arkissa ei tiedetä mitä Maassa tiedetään, mutta katsojasta on pelkästään tylsää, kun arkkilaiset pähkäilevät katsojalle jo selviä asioita. Muutenkin homma on niin totista, että melkein jo naurattaa; yhtään huolestunutta ilmettä en halua nähdä ainakaan vuoteen. Yritystä on, mutta sitten vain ei toimi.

Ekstroissa mm. viimeisen jakson kommenttiraita, pätkiä sarjan tekemisestä ja poisjätettyjä kohtauksia.

Vesa Skaffari for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Home Video, 2014

Traileri: