STOP THE PRESS!

A View from the Bridge

View From the BridgeOhjaus: Ivo van Hove
Käsikirjoitus: Arthur Miller
Pääosissa: Emun Elliott, Phoebe Fox, Michael Gould, Richard Hansell, Pádraig Lynch, Luke Norris, Mark Strong, Nicola Walker
Arvio: 5/5

(Arvostelu julkaistu alunperin 1.4.2015)

Eddie Carbone (Mark Strong) on brooklynilainen satamamies, joka asuu yhdessä vaimonsa Beatricen (Nicola Walker) ja tähän edesmenneen sisaren tyttären, Catherinen (Phoebe Fox) kanssa. Eddielle Catherine on kuin oma tytär ja hän pyrkii suojelemaan tätä kaikelta pahalta. Eräänä päivänä heidän kotiinsa saapuvat Eddien sisilialaiset serkut, jotka ovat tulleet Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa. Vaaleampi serkku Rodolfo (Luke Norris) ihastuu nuoreen naiseen ja he päättävät elää yhdessä. Tästä ei tietenkään Eddie pidä, vaan epäluottamus ja mustasukkaisuus ajavat hänet syvemmälle umpikujaan.

Tämä Arthur Millerin 50-luvulla kirjoittama näytelmä on vahvaa millermäistä tulkintaa newyorkilaisen satamatyöläisen elämästä. Siinä elämää kuvataan hyvin raadollisella tavalla ja tarinaa viedään loppua kohden jopa trillerimäisellä otteella. Tästä Young Vicin versiosta vastaa hollantilaissyntyinen ohjaaja Ivo van Hove, joka on pitänyt tarinan tiukkana, lavasteet pelkistettynä (musta seinä ja lavan reuna sekä valkoinen lava) ja näyttelijäsuoritukset selkeinä. Näin Millerin maailma pääsee kunnolla irti, kun elokuvien pahiksena usein nähty Mark Strong vetää upeaa näyttelijäkaartia alusta loppuun saakka. Hän osoittaa olevansa muutakin kuin pelkkä elokuvatähti, sillä karismaa ja tarkkaa näyttelijän pelisilmää löytyy. Tällaisia yksinkertaisesti hienolla tavalla toteutettuja näytelmiä pitäisi nähdä enemmänkin valkokankaalla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Young Vic, 2015

Traileri: