STOP THE PRESS!

Evolve

evolve-23882415-669890458-frntlKehittäjä: Turtle Rock Studios
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 4/5

Kun Evolve aikoinaan julkistettiin, se aiheutti heti trendin: yksi jos toinenkin peli alkoi julkistaa niin sanottuja epäsymmetrisiä moninpelitiloja ja Evolven lisäksi markkinoille on tunkua muillakin vastaavilla. Mitä se sitten tarkoittaa? Evolven tapauksessa sitä, että moninpelissä ei taistellakaan tasajoukkuein, vaan 1-vastaan-4. Neljä metsästäjää yrittää peitota yhden monsterin tai toisinpäin. Peli on jokin aika sitten julkaistu ja vaikka trendi on sittemmin vähän hiljentynyt, on selvää, miksi juuri Evolvea voi pitää sen ykköslinjalaisena.

Kaikki ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista. Pelin nimen mukaisesti monsteri kehittyy matsin aikana. Alussa se on pikkuinen, vaikeammin metsästäjien löydettävä mutta helpommin nujerrettava otus, jonka on metsästettävä ja syötävä muita metsän otuksia kasvaakseen. Toisessa kehitysvaiheessa homma on sixti-fifti ja voimasuhteet huomattavasti tasaisemmat. Loppuvaiheessa hirviötä voi verrata Godzillaan ja silloin metsästäjäjoukkion täytyy olla ovela ja taitava selvitäkseen hengissä. Hirviöitä on erilaisia, joilla on kaikilla omat erikoiskykynsä.

Erikoiskykyjä on myös metsästäjillä: yksi hyökkää suoremmin kimppuun, toinen antaa taustatukea, kolmas ansoittaa ja neljäs pitää huolta kumppanien kunnosta. Erinomaisen tärkeää on kommunikointi joukkion jäsenten kesken ja Evolve muuttuu hyvästä pelistä erinomaiseksi niinä hetkinä, kun kasassa on toistensa ajatukset tuntevat joukkio ja asiansa osaava, ovela monsteri. Pidempäänkin pelattuna jokainen matsi on erilainen ja lisävaihtelua tuovat vielä muutamat muut pelitilat.

Yksinpelistä ei Evolven osalta kannata juuri puhua, joten sooloilijoille peli ei sovi. Audiovisuaalisesti pysytellään nykypelien paremmalla osa-alueella, mutta ei tajunnanräjäyttävästi. Peliä ja sen tasapainotusta on selvästi työstetty hartaudella, vaikka julkaisun jälkeen on pientä viilausta tehtykin. Lisäsisältöäkin pukataan ihan mukavalla tahdilla. Uskon, että Evolve säilyy parhaana esimerkkinä monta-vastaan-yksi-genrestä vielä pitkään.

Aulis Stellan for Smackthejack

 
Photo’s copyright by 2K Games, 2015