STOP THE PRESS!

Battlefield: The Battle for Mediterranean

battlefield_the_battle_for_the_mediterraneanOhjaus ja käsikirjoitus: Duncan Anderson
Tuotanto: Eagle Rock Entertainment ltd.
Pääosissa: Jonathan Booth (Kertoja)
Arvio: 3,5/5

Matkamme toisen maailmansodan historiassa kääntyy Balkanilta etelään Välimerelle. Tämä Battlefield-sarjan levy painottaa Välimeren tärkeyttä toiselle maailmansodalle. Kummankaan osapuolen tappio Välimerellä, olisi johtanut hyvin nopeasti tappioon myös muualla.

Kymmenes päivä kesäkuuta 1940 Italia julisti sodan Ranskaa ja Iso-Britanniaa vastaan. Näin sota tuli Välimerelle. Tämä oli Mussolinin sota, koska Saksa oli enemmän kiinnostunut Pohjois- ja Itä-Euroopasta. Mussolinin idea oli vallata Britannian alusmaat Pohjois-Afrikassa. Toisaalta Italialla oli modernimpi laivasto ja suuremmat ilmavoimat Välimerellä. Tämän taistelun avauslaukauksena voidaan pitää Spartiventon taistelua, minkä lopputuloksesta voidaan olla montaa mieltä. Varsikin kun otetaan huomioon se että taistelu kesti noin tunnin ja johti siihen että kumpikin osapuoli perääntyi vähäisin tappioin. Yksi vaurioitunut mutta merikelpoinen brittiristeilijä ja yksi vaurioitunut italialaisten hävittäjä-alus. Jos jokin kertoo sodan alkupuolen italialaisten huonosta koordinaatiosta on se että, perääntymisvaiheessa Italialainen taistelulaiva Giulio Cesari joutui omien pommittajien tulittamaksi, koska sitä luultiin englantilaiseksi alukseksi. Spartiventon taistelu opetti briteille yhden tärkeän asian, Välimeren herruus kuuluu sille jolla paras tiedustelu ja ilmavoimat. Suuremmaksi ongelmaksi liittoutuneille tässä muodostui vähäinen määrä tukikohtia Välimerellä, varsinkin kun brittienlaivaston Välimeren päämaja sijaitsi Alexandriassa (Egyptissä), ja muut kunnolliset satamat sijaitsivat Maltalla ja Gibraltarilla.

Italian lisäksi Välimerellä oli toinenkin mahdollinen vihollinen Vichy-hallituksen Ranska, minkä laivasto oli sillä hetkellä satamassa Mers-el-Kébirissä. Heinäkuun alussa 1940 Britannia aloitti operaatio”Catapult;in”, joka oli tähdätty tuhoamaan Vichy-hallituksen laivasto ja näin ollen turvaamaan brittien ”meriherruus” Välimerellä. Italia pyrki tämän jälkeen täyttämään Ranska jättämän voimatyhjiön parhaansa mukaan. Tämä johti muun muassa taisteluihin Pohjois-Afrikassa ja niinkin kaukana kuin englantilaisessa Somalimaassa (Nykyinen Etiopia, Somalia, Djibouti ja Eritrea.). Seuraavan kerran britit tulisivat ottamaan aloitteen Taranton taistelussa, missä brittien yöllinen ilma-isku tuhosi lähes puolet, Italian lopusta raskaasta laivastosta. Tämä operaatio tapahtui joulukuun 11-12 päivän (1940) välisenä yönä, kahden menetetyn Swordfish-torpedopommittajan tappioilla. Britit upottivat yhden ja vaurioittivat kahta muuta jäljellä olevaa taistelulaivaa.

Lopussa dokumentissa käsitellään niin liittoutuneiden Kreikan sotaretkeä, kuin myös pohjois- Afrikan taisteluita ennen El-Alameiniä. Vuoden 1941 alussa käynnistetty operaatio ”LUSTREFORCE” Kreikan vapauttamiseksi oli poliittinen kompromissi, joka tosin veti Saksan mukaan Balkanille ja Välimerelle. Samalla liittoutuneet menettivät tärkeän mahdollisuuden vallata Tripoli pohjois-Afrikassa. Saksan väliintulo Välimerelle tarkoitti sitä, että britit menettivät ilma-herruutensa ja näin ollen melkein meriherruutensa Välimerellä. Todellinen syy liittoutuneiden voittoon Mataban taistelussa oli brittien tiedustelun ULTRA-yksikkö, joka oli vuoden 1941 aikoihin kyennyt menestyksellä purkamaan saksalaisten ENIGMA salakirjoituslaitteella koodatut viestit. Myöskin molempien osapuolien taistelukykyyn vaikutti huollon saatavuus, useimmat Välimeren satamat olivat yksinkertaisesti liian pieniä modernin sodan vaatimille tarvikemäärille.

Mielenkiintoinen dokumentti joka käsittelee Välimeren sotanäyttämöä varsin tarkasti, vaikka meneekin hieman päällekkäin ”Battle for the Crimea” ja ”El Alamein” dokumenttien kanssa. Visuaalisesti ja ääneltään dokumentti on tavallista TV-laatua.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by PAN VISION 2006