STOP THE PRESS!

Ooppera Skaalan Transit-kantaesitys törmäyttää nykytanssin ja ambient-oopperan

TransitOoppera Skaalan kevään kantaesitys Transit yhdistää nykyoopperaa ja -tanssia sekä ambient-musiikkia täysin uudella tavalla. Kolmelle klassiselle laulajalle ja neljälle tanssijalle toteutettava 70-minuuttinen teos saa kantaesityksensä Helsingin Kaapelitehtaan Turbiinisalissa 16.5.2015.

Musiikillisesti Transit rakentuu unenomaisen kauniin ambient-kudelman, polveilevien vokaalilinjojen ja urbaanien äänimaisemien vuoropuhelulle. Sävellyksestä ja musiikin tuotannosta vastaa Ooppera Skaala. Tanssijoiden ja laulajien liike tapahtuu arkisen ja äärimmilleen tyylitellyn rajapinnassa; kohtaamisia, hyvästelyitä, pieniä tapahtumia jotka täyttävät ja rytmittävät ajan virtaa, odottamisen painetta joka purkautuu intensiiviseen liikevyöryyn. Tyhjä odotustila on metafora elämän välitilanteille, hetkille ennen muutosta, lähtemistä, menetystä tai uutta alkua. Odotustilassa ihminen joutuu kohtaamaan paitsi toisen ihmisen, myös itsensä.

Tanssi ja musiikki tasavertaisina

”Transit-teos on loogista jatkoa Ooppera Skaalan elektronisia musiikintyylejä ja oopperaa yhdistäville tuotannoille, jotka ovat saaneet viime vuosina erittäin innostuneen vastaanoton. Transitissa viemme tämän taiteellisen kehitystyön astetta pidemmälle yhdistämällä klassista laulua ja ambient-musiikkia korkeatasoiseen nykytanssiin”, kertoo Ooppera Skaalan taiteellinen johtaja, mezzosopraano Essi Luttinen.

”Ooppera Skaala on määrätietoisesti hyödyntänyt tuotannoissaan tanssin mahdollisuuksia, ja Transit on paitsi uudenlainen nykyooppera, myös täysimittainen tanssiteos neljälle tanssijalle. Tanssijoiden ja laulajien koreografioitu ja tyylitelty eri ilmaisumuotojen vuoropuhelu luo vahvan sisäisistä tunteista syntyvän ekspressiivisyyden teoksen kerrontaan”, sanoo koreografi Thomas Freundlich.

Helsinkiläiset lukiolaiset osana esitystä

Vuodesta 1996 toiminut Ooppera Skaala on saavuttanut vankan aseman oman aikamme oopperoiden uudistajana. Eri alojen ammattilaisista koostuva ensemble on 19 toimintavuotensa aikana tuottanut 22 Suomen kantaesitystä. Tämän vuoden keväällä Ooppera Skaala nousi suuren yleisön tietoisuuteen Uuden Musiikin Kilpailussa kappaleella Heart of Light, joka sijoittui kilpailussa kolmanneksi.

Korkeatasoisella laadullaan kulttuuriyleisön vakuuttanut Ooppera Skaala on onnistunut vuosien varrella tavoittamaan myös perinteisestä oopperayleisöstä poikkeavan yleisön, kuten lapset ja nuoret aikuiset. Vuonna 2015 Ooppera Skaala toteuttaa ensimmäisen laajamittaisen yleisökasvatusprojektinsa. Ooppera Skaalan ammattilaiset ovat keväällä 2015 pitäneet sarjan äänenkäytön ja liikkeen työpajoja helsinkiläisille lukiolaisille, jotka osallistuvat myös Transit-produktioon esiintyjinä.

Katso Transit-teoksen traileri tästä: https://vimeo.com/116169326

TRANSIT

-ambient-ooppera ja nykytanssiteos
Ensi-ilta la 16.5.2015 klo 19 Kaapelitehtaan Turbiinisalissa
Muut esitykset ti 19.5., ke 20.5., pe 22.5. ja la 23.5. klo 19

Ohjaus  Janne Lehmusvuo
Musiikki Ooppera Skaala
Koreografia Thomas Freundlich
Äänenjohtaja Essi Luttinen
Äänisuunnittelu Sakari Kiiski
Valosuunnittelu Harri Peltonen
Pukusuunnittelu Tyra Therman

Solistiset esiintyjät
sopraanot Mia Heikkinen ja Laura Heinonen, mezzosopraano Essi Luttinen
tanssijat Tanja Illukka, Riku Koskinen, Mervi Märkälä ja Minttu Pietilä

Liput: 25/15 € + 1,90 € verkkokauppamaksu/lippu
Ryhmälippu yli 10 hengen ryhmille 22 € + 1,90 verkkokauppamaksu/lippu
Liput verkkokaupasta: http://www.ennakkolippu.com/transit