STOP THE PRESS!

Ex Machina

Ex MachinaOhjaus ja käsikirjoitus: Alex Garland
Tuotanto: Andrew Macdonald, Allon Reich
Pääosissa: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander, Sonoya Mizuno
Arvio: 3/5

Caleb (Domhnall Gleeson) on nuori koodari, joka työskentelee maailman suurimman verkkoyhtiön palveluksessa. Hän osallistuu työpaikkansa järjestämään arvontaan, jossa on mahdollisuus voittaa viettää viikko yhtiön nerokkaan toimitusjohtajan Nathanin (Oscar Isaac) luksusasunnolla keskellä ei-mitään. Onnetar suosii Calebia ja hänet kuljetetaan helikopterilla keskelle luonnon kauneutta. Pomon huikea asunto on varustettu huipputekniikalla sekä turvallisuusjärjestelmillä ja Calebille selviää, että matkalla on toinenkin tarkoitus. Hänen on testattava Nathanin salainen luomus nimeltään Ava (Alicia Vikander). Kyseessä on robottityttö, johon Nathan on istuttanut tuoreimman versionsa tekoälystä. Pian Caleb huomaa, että kaikki ei olekaan sitä miltä näyttää.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Alex Garlandin esikoisohjaus yhdistelee mainiosti jännitys- ja sci-fi-elokuvien elementtejä. Kaiken lisäksi hän selvästi kumartaa itse maestrolle Stanley Kubrickille, sillä monissa kohtauksissa, lavastuksissa ja valaistuksessa näkee herran vaikutteita. Garland pitää tarinan ja hahmot uskottavina, vaikka tapahtumat sijoittuvatkin lähitulevaisuuteen, jossa tekoälystä on tullut todella merkittävä. Tähän tekniseen jännitykseen syntyy myös omanlaisensa kolmiodraama, joka pistää katsojan miettimään, voiko tekoäly sittenkin voittaa ihmisen, kun puhutaan tunteista. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan loistavia. Varsinkin Gleesonin ja Isaacin välillä on hyvää vääntöä sen enempää juonta paljastamatta ja Avaa esittävä ruotsalaisnäyttelijätär Vikander tekee kylmän mutta lämpimän roolisuorituksen. Ex Machina on kerrassaan kiehtova sci-fi -elokuva, joka rikkoo muidenkin elokuvagenrejen rajoja.

Lisämateriaalina on tarjolla viisi dokumenttia joissa käsitellään mm.  tarinaa, henkilöhahmoja ja kuinka Ava hahmo on luotu.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2015

Traileri: