STOP THE PRESS!

Irwin Goodman – Ennenkuulumattomat – Lauluja suomalaisille

irwin Tuotanto: Tapani Koivisto
1. Manun valtakunta 2. Onko virka valtaa 3. Verottaja ja vouti 4. Politiikkapeli 5. Kyllä vituttaa jos ei kiinnosta 6. Salainen numero 7. Rahan valta 8. Uudet arvot 9. Laulun vapaus 10. Elämän polut 11. Euroviisujuttu
Arvio: 3/5

Hammarberg nousee haudastaan! Kyllä. Irwin-Antin vanha ystävä Tapani Koivisto on löytänyt vuonna 1983 levytetyt ja tuolloin ainoastaan pienen piirin tietoon jääneet kasettilevytykset pahvilaatikon pohjalta ja päättänyt nyt julkaista ne samointein. Mitäpä näitä piilottelemaankaan, sillä kyllähän näistä miehen kädenjäljen tunnistaa. Faneille tämä on pakko-ostos.

Mutta mutta. Alkuun iso mutta. Levyn biisijärjestys on ihan keturallaan kannessa mainittuun nähden. Ainoastaan ykköskappale tuntuu olevan sama kuin kansiteksteissä sanotaan, muiden kanssa joutuu arvailemaan, että mikähän biisi on menossa. Anteeksiantamaton ja ärsyttävä virhe kertoo huolimattomuudesta ja suoranaisesta amatöörimäisyydestä. Ei tee mieli edes sanoa levystä ja moisesta Irwinin muiston lokaamisesta enempää mutta keksitään nyt jotain.

Ei tämä ihan Vexin vanhoille hiteille pärjää, siis niille joissa säveltäjänä toimi joko Irwin itse tai myöhemmin Kassu Halonen. Tämä levy onkin hyvä esimerkki siitä, mikä ero on kun sommissa on todellista ammattilaisuutta tai jotain muuta. Ei näissä kappaleissa nyt sinällään mitään vikaa ole, Irwinin omien sanojen mukaan nämä olivat ’kobolttia’, mutta ilman tuttua nasaalitulkintaa nämä ohitettaisiin ja unohdettaisiin aivan täysin. Iso ongelma ovat sovitukset, joista henkii jonkinlainen halvalla tekeminen. Orkestraatio on laihaa ja välillä tulee mieleen Jaakko Salon Uuno Turhapuro- soundtrackit huonoimmillaan. Myöskään lyyrikkona Koivisto ei ole mikään suoranainen sananiekka. Sekä riimit että sisältö ontuvat nolosti useampaan otteeseen.

Irwin oli kova jätkä, jonka 80-luvun alku oli vähemmän menestyksellistä aikaa. Silloin tuli tehtyä nämä unohdetut protestilaulut, jotka ovat tietynlainen ajankuva nämäkin. Klassikoita näistä ei nouse mutta soljahtavat Irwinin kaanoniin melkein vaivattomasti, kiitos antaumuksellisen tulkinnan. Pian tämän jälkeenhän Goodman saikin rehabilitoinnin Punaniska Perusjuntin ja myöhemmin Rentun Ruusun myötä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by HRTK / Veikko Lintinen, 2015