STOP THE PRESS!

Tommi Kalenius – Liikuta mua

Liikuta_Mua_kansi_ Tuotanto: Pekka Ruuska / Kaiku
1. Ajattele 2. Uusi kevät 3. Tänä yönä ikävöidä ei 4. Nyt olet kaunis 5. Kadut 6. Pahvilaatikoiden keskellä 7. Sä olet mulle 8. Kaksi unohdettua 9. Ihmeestä syntyneet 10. Mitään puutu ei 11. Liikuta mua 12. Suvivirsi
Arvio: 3/5

Tommi Kalenius on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten laulaja-lauluntekijöiden jatkumossa, sillä käsissä on jo miehen kolmosalbumi. Edellinen levy tulikin kuunneltua näissä samoissa merkeissä eikä siitä mitään elämää suurempaa mieleen jäänyt. Valitettavasti tässä mielessä ei edistystä ole tapahtunut. Musiikki on edelleen ihan kivaa kuunneltavaa muttei juuri muuta.

Levy alkaa oikein kauniilla Ajattele- nimisellä vedolla, jossa duetoijana toimii Jippu. Hommahan toimii kuin metrinen halko ja se kantaakin levyn alkupuolta mukavasti. Pian kuitenkin korvaan iskee puudunta, kun nyanssit puuttuvat tyystin eli koko ajan edetään keskitemmolla ja söpön radiofiilistelyn rajoissa. Tänä Yönä Ikävöidä Ei saa tuekseen mukavan kitarasaundin ja Kaksi Unohdettua mieleenkin oikein jäävän pianorenkutuksen. Sä Olet Mulle on kappaleena tylsä ja se varjostaakin sitten koko loppulevyä. Hajuttomuuden suosta ei enää nousta – paitsi bonusraita Suvivirsi on hienosti sovitettu uuteen uskoon kyllä. Herää vaan kysymys, että pakkoko vanhan gospelmiehen oli väkisin ympätä yksi Jeesus-kappale mukaan?

Edu Kettunen, Juha Tapio ja Jesse Kaikuranta tulevat hakematta ja etsimättä mieleen tästä materiaalista joko sävellys-, soitto- tai sovitusteknisistä syistä. Tommi Kaleniuksella on miellyttävä mutta vähän persoonaton tulkintatyyli, joka ei ainakaan ärsytä. Näennäisesti kepeisiin kappaleisiin on myös onnistuttu tunkemaan paljon kaikenlaista pikkukikkaa, mistä hatunnosto. Mutta voi kun mukana olisi joku huippuhitti. Tai vaihtoehtoisesti joku vähän menevämpi pala. Kaleniuksesta tihkuu sympaattisuus mutta valitettavasti tällaisenaan mies ei kovin suurta jälkeä suomalaiseen musiikkimaailmaan jätä.

Radioystävällistä, jopa ylituotettua tämä on. Eikä siinä sinällään ole mitään vikaa. Kun miehen melodiatajukin on ihan mukiinmenevässä kuosissa, niin eihän tätä haukkua voi. Harmittaa vaan, että Liikuta Mua valuu korvien läpi vähän jälkiä jättämättä. Seuraavalle levylle pitää saada vaikkapa uuden tuottajan avustuksella jotain säröä ja dynamiikkaa niin Kalenius astuu seuraavalle tasolle – koko kansan arttuwiskariksi.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Kaiku Recordings, 2015