STOP THE PRESS!

Jore Marjaranta – VI

vi-jore_marjaranta-32529227-3991938039-frnt Tuotanto: Nalle Ahlstedt/D8music, Exogenic
1. Huomaan vain sinut 2. Muistatko sen 3. Tahdon sua 4. Siinä se on 5. Pieni omena (petite pomme) 6. Oikeassa koskessa 7. Kadut myöhemmin 8. Rakkaus kuulethan mua 9. Aurinkoon 10. Koskaan en mä unohda 11. Antaudun
Arvio: 3,5/5

Vanha konna Jore Marjaranta palaa pitkältä tauolta kera kuudennen pitkäsoiton, jota ei ole nimetty kovin omaperäisesti. Se ehkä kuvastaa musiikkia, sillä ei siinäkään varsinaisesti pyörää uudelleen keksitä. Yllätys sen sijaan on se, että albumikokonaisuus on ihan viihdyttävä pakkaus. Olin hyvin skeptinen mokoman suhteen mutta jos jokin audiaalinen tuotos saa edes hetkeksi hyvälle tuulelle niin onhan se olemassaolonsa oikeuttanut.

Joren ääni on ennallaan. Vahva ja hyvä tulkinta ei ole kovin rock-uskottava mutta sopii näihin rallatuksiin oikein hyvin. Mieleen jää ensikuulemalta myös Nalle Ahlstedtin suorastaan kikkailevat sovitukset. Tämä menee ajoittain jo melkein huumorimusiikin puolelle ilman lyyrista vitsiä tai nauhalle tallennettua flatusta. Onkohan Ahlstedt ajatellut, että kun biiseistä ei muuhun ole niin täytetään ne sitten kaikenlaisella sälällä ja roinalla ja kilinällä? No ehkä ei mutta sovittajan panos on ehdottomasti se detalji, joka tekee tästä levystä kuunneltavan ja jopa mielenkiintoisen. Soittimia on käytetty täysipainoisesti eikä missään kohdin tunnu siltä, että aita olisi ylitetty sieltä missä sitä ei ole. Ja riffit ovat suorastaan hurmaavia, en tiedä meneekö se Ahlstedtin vai Marjarannan piikkiin mutta me like.

Levy avaa kevään yllätyksellä. Jore goes junttidisco! Huomaan Vain Sinut poppaa, siinä on melodia ja kepeä soitanta kohdanneet toisensa. Riemastuttava epävireinen…mikälie accordion kruunaa kakun. Kivalla riffillä jatkaa myös Muistatko Sen ja Tahdon Sua käyttää kirjaimia yksitellen hauskasti. Hauskan kesäisesti jäpisevän poppirallin perään kuuluu oikea-oppisesti slovari ja Siinä Se On onkin oikein kaunis kappale. Oikeassa Koskessa on iloista irkkupoppia, jonka varastettu melodia hämää. Mistä se oikein on…? Rakkaus Kuulethan Mua on hitikäs ja liekin soinut jo radioaalloilla. Aurinkoon on myös iloinen ja toimiva ja veteraani Olli Ahvenlahden kanssa kirjoitettu Antaudun päättää pitkäsoiton suorastaan avaruudellisin teemoin.

Pirteää. Ei elämää suurempaa mutta ennakko-odotuksiin nähden ehdottomasti plussan puolelle valuu tämä Joren uusi tuleminen. On se hauskaa, että joku joskus onnistuu vielä yllättämään. En tiedä mistä juontuu Joren maine vähän hajuttomana ja mauttomana myöhempien aikojen tommiläntisenä mutta eihän tämä nyt niin paha ole. Mies osaa laulaa ja tehdä kelpo kappaleita ja kasata ympärilleen taitureita niitä toteuttamahan. Mitäs vielä tarvitaan?

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Exogenic Music Group, 2015