STOP THE PRESS!

The Hard Problem

Olivia Vinall (Hilary) Photo by Johan PerssonOhjaus: Nicholas Hytner

Käsikirjoitus: Tom Stoppard 

Pääosissa: Olivia Vinall, Damien Molony, Jonathan Coy, Vera Chok, Lucy Robinson, Anthony Calf, Rosie Hilal, Party Thakerar

Arvio: 3,5/5

(Tallenne National Theatren live-esityksestä 16.4.2015)

Hilary (Olivia Vinall) on kolmikymppinen nainen, jonka elämä on melko sekaisin menneisyyteen sijoittuvan taakan johdosta. Hivenen hänen tuskaansa lieventää henkisesti vahva seksisuhde entisen mentorin Spiken (Damien Molony) kanssa. Hän saa työpaikan aivoinstituutista, jossa hän toimii psykologian tutkijana. Hilary tekee yhdessä Bon (Vera Chok) kanssa tutkimusta tiedostamisesta. Pian hän kuitenkin huomaa, että kaikki mitä on tapahtunut – ja mitä on tiedostamattakin tapahtunut  – vaikuttaa hänen elämäänsä.

Tsekkiläissyntyinen Tom Stoppard on yksi brittiläisen nykyaikaisen näytelmäkirjallisuuden tunnetuimpia nimiä, ja hän on tullut myös tunnetuksi myös elokuvien käsikirjoittajana. Viime vuosina herra ei ole kovinkaan ahkerasti näytelmiä kirjoitellut, sillä edellisestä on jo kulunut lähes 10 vuotta.  Näytelmän teemana on usko ja moraali, mutta vahvasti myös rakkaus. Näitä asioita joutuu Hilary työssään ja elämässään käsittelemään. Häntä esittävä Vinall on roolissa todella uskottava ja samalla hän tekee hahmostaan tunteissaan hivenen huojuvan hahmon, jota tukevat sopivasti itseriittoista tutoria Spikea esittävä Molony, instituutin brutaalia johtajaa Jerrya esittävä Anthony Calf sekä lempeää esimiestä Leoa esittävä Jonathan Coy. Esityksen ohjauksesta vastaa National Theatren taiteellisen johtajan viran jättävä Nicholas Hytner, joka saa Stoppardin tekstin ottamaan katsojan haastavaan otteeseen. Vaikka haastetta riittää, niin The Hard Problem ei ole herran aivan parasta tuotantoa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Johan Persson / National Theatre, 2015

Traileri: