STOP THE PRESS!

Raivopäät (Convoy)

convoyOhjaus: Sam Peckinpah
Käsikirjoitus: Bill R. Norton
Tuotanto: Robert M. Sherman
Pääosissa: Kris Kristofferson, Ali MacGraw, Ernest Borgnine, Burt Young, Madge Sinclair, Franklyn Ajaye, Brian Davies, Seymour Cassel
Arvio: 3/5

Sam Peckinpahin viimeistä edelliseksi elokuvaksi jäänyt moderni länkkäri, C.W. McCallin kantrilaulusta inspiraationsa saanut Raivopäät (1978) kertoo rekkaa Arizonan autioissa maisemissa ajavasta, Rubber Duckiksi –köllinimetystä rekkakuskista (Kris Kristofferson). Ylinopeus vanhan liiton sheriffin (Ernest Borgnine) tutkassa kiihtyy väkivaltaisuuksiksi tienvarsikuppilassa, ja Kumiankka lähtee poliiseja pakoon parin muun kuskin kanssa; mukaan tarttuu myös muuan Melissa (Ali McGraw). Pakoretki eskaloituu lisää, kun rekka toisensa perästä liittyy kilometrejä pitkäksi saattueeksi. Lopulta rekkakuskeilla on vastassa FBI ja armeija.

Peckinpah teki koko uransa elokuvia erilaisia epäoikeudenmukaisuuksia vastustavien pienten joukkojen lojaalisuudesta ja uhrautuvuudesta. Hyvä kun ei tehnyt Raivopäitä 1950-luvun USA:ssa: olisi varmaan tullut teloitetuksi kommunistina, sen verran se propagoi joukkovoiman puolesta ja pottuilee aikansa (ja minkä tahansa ajan) poliittista kiipijyyttä ja itsekkyyttä vastaan.

Mikäänhän ei ole muuttunut, mutta nykykatsojan silmään osin vanhentuneelta ja epätasaiselta Raivopäät näyttää. Onko esimerkiksi baaritappelu Peckinpahille tyypillisine hidastuksineen itseironinen vai pelkästään kömpelöä slap stickiä, en tiedä. Rekkojen ja poliisiautojen romuttamisessa ainakin riittää sen verran hurttia huumoria ja hurlumheitä, että kyllä tämän mielikseen katsoo. Ja onhan sitä asiaakin.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony, 2015