STOP THE PRESS!

Frankie&Alice

Frankie and AliceOhjaus: Geoffrey Sax
Käsikirjoitus: Cheryl Edwards, Marko King, Mary King, Jonathan Watters, Joe Shrapnel, Anna Waterhouse
Tuotanto: Hassain Zaidi, Vincent Cirrincione, Simon Dekaric, Halle Berry
Pääosissa: Halle Berry, Stellan Skarsgård, Phylicia Rashad, Chandra Wilson, Alex Diakun
Arvio: 2.5/5

Frankie & Alice –elokuvassa jenkkikaunotar Halle Berry osoittaa muuntautumiskykynsä strippari-Frankiena, jonka mieli alkaa järkkyä. Äkilliset muistikatkokset vaivaavat naista aina siihen pisteeseen, että hänet löydetään makaamasta keskeltä autotietä, eikä hänellä ole aavistustakaan siitä miten hän on niille sijoilleen päätynyt. Onneksi sairaalassa kohdalle osuu sympaattinen ja asialleen omistautunut lääkäri Oz (Stellan Skarsgård), joka alkaa selvittää naisen ongelmia ja joutuu kohtaamaan tämän sisältä ulospäin pyrkivät traumat. Muita lekureita ei eksoottisen tanssijattaren kohtalo paljon kiinnosta.

Berry rimpuilee ja sätkii ahdistuneen Frankien nahoissa sen minkä kerkiää, ja tekee sen herkän riipaisevasti. Pelastavana enkelinä lohtua tarjoava Stellan Skarsgård vakuuttaa potilastyölle uppoutuvana lääkärinä, joka tarttuu ennakkoluulottomasti 1970-luvulla vielä lapsenkengissä olleeseen mielenterveystutkimukseen. Skarsgård puolustaa pohjoismaisten näyttelijöiden myönteistä mainetta vakaalla läsnäolollaan. Frankien pään sisälle pääseminen vaatii tohtorilta ponnistelua siinä määrin, että tarinan uskottavuuden kannalta avautumisen soisi tapahtuvan hieman ripeämmin. Toimivan elokuvan kannalta olisi tietysti ollut mahdottoman tylsä ratkaisu paljastaa traumojen aiheuttajat samantien. Lopulta mysteeriksi jää, mitä nainen itse asiassa muistaa menneisyydestään.

Tositapahtumien innoittama elokuva on perusvarmaa laatudraamaa, mutta siitä huolimatta ei voi välttyä ajatukselta, että Hollywood ja eritoten Oscar-akatemia rakastaa kauniiden naisten heittäytymistä hullunrooleihin. Ennen kuin aletaan puhua laskelmoinnista, on syytä avata hieman taustoja. Leffa on kuvattu jo vuonna 2008 ja se esiteltiin lyhyesti yleisölle vuonna 2011 niin, että Berry kerkesi napata roolistaan Golden Globe –ehdokkuuden. Varsinaiseen levitykseen elokuva selvisi vasta vuonna 2014 pitkän odottelun jälkeen. Viivästyksen syyksi epäillään elokuvassa esiin nousevia rotukysymyksiä, jotka olisivat herättäneet ristiriitaisia ajatuksia levittäjissä. Selitys kuulostaisi yhtään järkevältä, jos eläisimme elokuvan mukaisesti 1970-luvulla, mutta totuutta ei kai saada koskaan tietää.

Ei lisämateriaalia.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2015

Traileri: