STOP THE PRESS!

Christian Petzold Sodankylän elokuvajuhlille 10.-14.6.

Saksan arvostetuimpiin nykyohjaajiin kuuluva Christian Petzold saapuu Sodankylän
elokuvajuhlille

Christian Petzold (s. 1960) saapuu 30. juhlavuottaan viettävien Sodankylän elokuvajuhlien kunniavieraaksi 10.–-14.6. Petzoldin yhdessä näyttelijä Nina Hossin kanssa tekemät elokuvat ovat nostaneet kaksikon yhdeksi saksalaisen nykyelokuvan kiinnostavimmista tekijäpareista.

Petzoldin edellinen elokuva oli Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella karhulla palkittu Barbara (2012), jonka pääroolissa vakuutti jälleen Nina Hoss. Sodankylän elokuvajuhlilla Suomen ensi-iltansa saavaa uutuus, Phoenix (2014), kertoo keskitysleiriltä selviytyneen naisen (Hoss) tarinan.

Petzold tunnetaan saksalaisessa elokuvassa 1990-luvulla syntyneen ”Berliinin koulun” johtavana hahmona. Esimerkiksi Aki Kaurismäki pitää Petzoldia yhtenä Euroopan, ellei koko maailman parhaista nykyohjaajista.

Sodankylän elokuvajuhlilla nähdään myös Petzoldin aikaisempaa tuotantoa.

Sodankylän elokuvajuhlien tiedotteesta: ”Petzoldin pienessä kotikaupungissa ei ollut elokuvateatteria, mutta hän sai vanhemmiltaan Francois Truffaut’n Hitchcock-kirjan ja katsoi sen jälkeen 17-vuotiaana Kölnissä 41 Hitchin elokuvaa: filmihullu oli syntynyt.

Petzoldin kovatasoisessa, aikaisemmassa tuotannossaan Vainotut (2000) on kertomus terroristiperheestä, Gespenster (2005) risteävien tarinoiden palapeli nyky-Berliinin ilmapiiristä, Yella (2007) on avioliittotrilleri ja Jerichow (2008) kolmiodraama monikulttuurisessa Saksassa.”

Christian Petzold Sodankylän elokuvajuhlilla 10.–-14.6.