STOP THE PRESS!

Matti Kassila ja taiteen vapaus

Bio Rex -tribuuttisarjassa nähdään Kassilan Sininen viikko (1956)! Charlie Hebdo -sarjakuvan toimitukseen tehdyn iskun jälkeen ympäri maailmaa on keskusteltu ja osoitettu mieltä taiteen rajoista, siitä mitä saa sanoa tai näyttää, mitä ei.

Sananvapaudesta on keskusteltu suomalaisessa kulttuurissakin, ja pitkään. Esimerkiksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin erikoistutkija Jari Sedegren on kirjoittanut lukuisia artikkeleita sensuurista taiteessa ja elokuvassa. Hänen tutkimuksensa Taistelu elokuvasensuurista. Valtiollisen elokuvatarkastuksen historia 1946–2006 julkaistiin vuonna 2006.

Bio Rexin tribuuttisarja on edennyt jo 1950-luvulle. Äitienpäivänä 10.5. nähdään Matti Kassilan parhaaksi elokuvaksi mainittu Sininen viikko (1956). Elokuva sai Jussi-palkinnot ohjauksesta ja kuvauksesta, mutta joutui myös sensuurin hampaisiin. Siitä poistettiin osia, koska haluttiin ”erottaa uinti nainnista”.

Tutkija Sedergren alustaa Matti Kassilan elokuvan puhuen taiteen ja erityisesti elokuvataiteen sensuurista Suomessa. Elokuvanäytös ja alustus Bio Rexissä sunnuntaina 10.5. klo 15. Sininen viikko nähdään KAVIn uutena digitaalisena esityskopiona. Kesto 82 min, ikäraja S.

Lippuja esityksiin saa LippuRexistä, Bio Rexin aulasta, Mannerheimintie 22-24. Auki arkisin 8:30-18, ja esityspäivinä tuntia ennen tilaisuuden alkua. Liput 5€, ei erityisalennuksia.

Lippuja myös nettikaupasta. www.biorextribuutti.fi
Tilaisuuksien pituus noin 2 h – 2h 30 min.