STOP THE PRESS!

Elaine Paige – I’m Still Here

Elaine Paige: I'm still hereTähdenä: Elaine Paige, Vierailijana: Gardar Thor Cortes, Orkesterina: BBC Concert Orchestra

Arvio: 4,5/5

Monelle suomalaiselle ovat varmasti tuttuja kappaleet Memory, Don’t Cry for me Argentina tai I Know Him So Well, mutta niiden esittäjä on kuitenkin tuntemattomampi. Briteille hän on suorastaan musiikkiteatterin kuningatar. Kyseessä on laulaja-näyttelijä Elaine Paige, joka teki ensimmäisen ammatillisen esiintymisensä jo 16-vuotiaana vuonna 1964. Hän ehti esiintyä 14 vuotta musiikkiteatteriesityksissä kunnes lykästi – Paige sai Lontoon West Endilllä ensi kertaa esitettävästä  Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen Evita -musikaalista pääroolin. Sen jälkeen hänen uransa on ollut menestys, vaikka välillä on ollut hivenen matalalentoakin. Nykyisin BBC 2:lla sunnuntaisin musikaaliohjelmaansa vetävä Paige vietti viime vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaansa ja piti suuren jäähyväiskonsertin maineikkaassa Royal Albert Hallissa. Kyseinen esitys taltioitiin ja nyt sen on kaikkien ulottuvilla ympäri maailmaa.

Tämä lähes tunti ja kolme varttia kestävä konserttitaltiointi tarjoaa kattavan kattauksen Paigen uraan ihan alkuajoista viime vuosiin. Välillä kuullaan hänen harvemmin tulkitsemiaan kappaleita, kuten Hair-musikaalin pirteä Good Morning Starshine, Queenin Radio Ga-Ga tai Edith Piafin tunnettuja kappaleita. Kaikkien kappaleiden välissä hän kertoilee tarinoita elämästään ja esitettävistä kappaleista. Jutustelullaan hän vie konsertin tarinaa hienosti kappaleesta toiseen ja tekee tunnelmasta hyvin kotoisan. Suurimmat suosionosoitukset tulevat luonnollisesti hänen kaikkein tunnetuimmille esityksilleen. Alussa kuultava Evitan tunnetuin kappale Don’t Cry for me Argentina on sovitettu hivenen eri tavalla ja saa siten myös arvoisensa suosionosoitukset. Lisäksi hän vitsailee omalla iällään ja mahdollisella muistin menetyksellä aloittaessaan Cats-musikaalista tuttua Memorya. Monesti Paigen konserteissa on useita vierailijoita. Tällä kertaa mukana on vain yksi. Hän on  islantilaissyntyinen tenori Gardar Thor Cortes, jonka kanssa Paige duetoi. Loppupuolella musikaaligurut Andrew Lloyd Webber ja Tim Rice tulevat kukittamaan Paigen kiittäen tätä upeista esityksistä. Konsertin päätyttyä luvassa on puolen tunnin spesiaali, jossa näyttelijä Richard E. Grant haastattelee konserttiuransa (toistaiseksi?) lopettanutta Paigea, joka lopuksi laulaa kolme kappaletta pianon ja kitaran säestyksellä.

Tämä taltiointi osoittaa sen, että Paige ei ole lähes seitsemänkymmenen vuoden iästään huolimatta huonossa terässä. Päinvastoin. Tulkintoihin on tullut enemmän syvyyttä, lämpöä ja ennen kaikkea elämän ja uran tuomaa varmuutta. Taito ottaa yleisö maanläheisellä tavalla osoittaa sen, että hän haluaa todella olla lähellä yleisöä. Teeskentelemätön tyyli erottaa Paigen monista muista musikaalitähdistä, joilla on taipumus olla hyvinkin etäisiä diivoja.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by ScreenLive, 2015

Traileri: