STOP THE PRESS!

Commando

commandobluOhjaus: Mark L. Lester
Käsikirjoitus: Steven E. de Souza
Tuotanto: Joel Silver
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Dan Hedaya, Vernon Wells, James Olson, David Patrick Kelly
Arvio: 4/5

Arnold Schwarzenegger esittää eläköitynyttä, tyttärensä kanssa kaukana maailman pahuudesta elelevää eversti Matrixia toimintaklassikossa Commando (1985). Matrix on onnistunut hankkimaan leegion vihollisia erinäisissä salaisissa operaatioissa, ja tuntematon taho on alkanut tappaa hänen entisiä asetovereitaaan; seuraavaksi kohteeksi arvellaan itse Matrixia. Eihän siinä sitten ehdi Schwarzeneggeriä sanoa, kun tytär jo kidnapataan. Matrixia painostetaan murhaamaan jonkin loiton maan hallitsija, mutta hän esittää suunnitelmaa kohtaan painavaa kritiikkiä nyrkein ja konetuliasein.

Commandossa tiivistyy herkullisella tavalla oleellinen kasaritoimintaelokuvista: on kolossaalinen sankari, joka pistää kaiken päreiksi itseään suuremmilla aseilla; on mukaan jostain tarttuva timmi tytsy; on pääroiston höyrypäinen suunnitelma; on avuton ja reikäinen juoni töksähtelevällä dialogilla ryyditettynä; on kankeaa huumoria (Commandossa jopa itseironiaa macho-meiningistä) ja tietty ja varsinkin tahatonta huumoria; on se kasarimusiikki; on kasarivaatetus, hiustyyli ja pahiksilla kalapuikkoviiksiä kiitettävällä frekvenssillä. Sitten on tietysti itse ikoninen Arska vahvoine aksentteineen ja sen verran kolkkoine olemuksineen, että Commandon alkupuoli lipsuu ihan kauhuelokuvan puolelle, kun Arska yrittää esittää vekkulia isiukkelia. Hrrr.

Niin. Ja mitään järkeähän ei koko touhussa ole.

Ekstroina mm. pari poisjätettyä kohtausta ja ohjaajan kommenttiraita. Mukana lisäksi Director’s Cut versio, mutten kyllä huomannut mitään varsinaista muutosta teatteriversioon verrattuna.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox, 2015

Traileri: