STOP THE PRESS!

Kaksi päivää, yksi yö (Deux jours, une nuit)

Kaksi päivää, yksi yö (Deux jours, une nuit)Ohjaus ja käsikirjoitus: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Tuotanto: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd
Pääosissa: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée, Batiste Sornin, Pili Groyne, Simon Caudry
Arvio: 4 /5

Belgialainen Sandra (Marion Cotillard) joutuu työpaikallaan ikävään tilanteeseen Dardennen veljesten käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Kaksi päivää, yksi yö –elokuvassa (2014). Masennuksen takia sairauslomalla ollut Sandra joutuu töihin palattuaan kuulemaan, että hänelle halutaan antaa potkut, työt kun ovat hänettäkin sujuneet ylitöitä teettämällä. Hän saisi kuitenkin jäädä, jos muut työntekijät suostuvat luopumaan bonuksistaan. Asiasta järjestetään äänestys tulevana maanantaina, joten Sandralla on viikonloppu aikaa suostutella työtovereiden enemmistö puolelleen. Hän lähtee toivottomalta tuntuvalle matkalle tapaamaan kutakin työkaveria erikseen.

Näiden tapaamisten kautta Dardennet piirtävät kolkkoa kuvaa Euroopan pienipalkkaisten ahdingosta. Auttamisen halua olisi, mutta kun itsekin on tiukoilla, ei paljon ole tehtävissä. Solidaarisuuden eetos huokuu kuitenkin väkevänä kuin Aki Kaurismäen elokuvissa.

Yhteiskunnallinen kommentointi jää siltikinkin sivujuonteeksi, sillä pohjimmiltaan Kaksi päivää, yksi yö on kehitystarina. Se näyttää miten sorrettu, syrjitty ja kaikin tavoin heikoilla oleva Sandra kasvaa, ellei nyt ihan työväenluokan, niin ainakin oman elämänsä sankariksi. Cotillard on roolissaan täydellinen.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Scanbox, 2015

Traileri: