STOP THE PRESS!

Borgiat – maan ja taivaan valtiaat tuotantokaudet kaudet 1-3 (The Borgias – Seasons 1-3)

Borgiat - maan ja taivaan valtiaatOhjaus: Neil Jordan, Kari Skogland, John Maybury, Jon Amiel, David Leland, Jeremy Podeswa, Simon Cellan Jones
Käsikirjoitus: Sarjan luoja Neil Jordan sekä Guy Burt, David Leland
Tuotanto: Neil Jordan ja muita
Pääosissa: Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley
Arvio: 3/5

Neil Jordanin (mm. The Crying Game) masinoima historiallinen draamasarja Borgiat, maan ja taivaan valtiaat (2011-2013) sijoittuu renessanssiajan Roomaan 1400-luvun loppuun. Rodrigo Borgia (Jeremy Irons) lahjoo ja noin yleensäkin kieroilee itsensä paaviksi; tämä katolisen kirkon nokkamies harjoittaa kaikkia seitsemää kuolemansyntiä antaumuksella. Äpärälastensa avustuksella hän haalii silmittömästi rahaa ja valtaa. Tärkeänä käsikassarana häärää salamurhaaja Micheletto (Sean Harris), joka näppärästi toimittaa Borgian viholliset vaineeseen.

Eipähän sitä mikään ole viidessäsadassa vuodessa muuttunut: vallassa olijat ajavat häikäilemättä omaa etuaan ja vähät välittävät kansalaisista. Minun jälkeeni vedenpaisumus on idea. Tälle ajatusmallille antaa jälleen kerran loistavan roolityön tekevä Irons kasvot: päin näköä valehdellessa pokka pitää kuin suomalaisella poliitikolla, mutta jossain kasvolihasten alimmissa säikeissä väreilee sairaan mielen pettämisestä saama nautinto.

Parasta Borgioissa on nimenomaan Irons ja hänen kauttaan välittyvät moninaiset ironiat. Epookki on myös taiten tehty, vaikka välillä menee vikaankin (esim. muslimi ei ikinä söisi vasemmalla kädellä); oma hauskuus virheiden bongaamisessakin. Komeata joka tapauksessa on, mutta jotenkin sitten vain kaiken ylenpalttisuus uuvuttaa. Juonittelu juonittelun takia käy tylsäksi, ja koko tarina on aivan liian pitkäksi venytetty.

Ekstroja vaikka kuinka.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Paramount, 2015

Traileri: