STOP THE PRESS!

Spy – vakoojan asussa

Spy - vakoojan asussaOhjaus ja käsikirjoitus: Paul Feig
Tuotanto: Peter Chernin, Paul Feig, Jessie Henderson, Jenno Topping
Pääosissa:  Melissa McCarthy, Jason Statham, Jude Law, Rose Byrne, Bobby Cannavale, Allison Janney, Curtis “50 Cent” Jackson, Miranda Hart
Arvio:  2,5/5

CIA:n agentti Bradley Fine (Jude Law) on tutkimassa hämäräperäistä ydinasekauppaa, kun hänet murhataan. Päämajasta tietojärjestelmien kautta apurinaan toiminut ja Fineen todella ihastunut Susan Cooper (Melissa McCarthy) on surusta murtunut. Tiukkapipoinen pomo Elaine Crocker (Allison Janney) on sitä mieltä, että Finen työtä on jatkettava ja tilalle on laitettava paras mahdollinen agentti. Rääväsuinen ja aggressiivinen Rick Ford (Jason Statham) on sitä mieltä, että tämä on todellista miesten hommaa ja siinä hommassa hän on paras. Crocker päättää kuitenkin tehdä toisin ja pistää Cooperin sisätöistä suoraan kenttätöihin. Kukaan ei kuitenkaan häntä tunne, ja mitäpä yksi vaivainen häviö mitättömästä agentista, jos luoti sattuukin osumaan häneen. Cooper on päättänyt ratkaista homman omalla tavallaan.

Spy – vakoojan asussa on Paul Feigin ohjaama ja käsikirjoittama vauhtikomedia, joka ammentaa huumorinsa monista agenttielokuvista, aina Bondista Jason Bournen seikkailuiden kautta Mission Impossiblen vauhtiin. Ei siinä mitään – on tätä genreä moni jo yrittänyt, mutta hivenen epäonnistuneella tavalla. Tässäkin elokuvassa on paljon hyvää pohjaa ja ajatusta hurtille agenttimaiselle komedialle, mutta se ei kuitenkaan toimi kokonaisuudessa. Elokuva sisältää hurjasti irtovitsejä, mutta niillä ei saada kuntoon tarinan heikkoja kohtia.

Cooperia esittämä McCarthy on roolissaan kuin aina ennenkin, hösöttävä moottoriturpa. Valitettavasti tämä tyyli alkaa jo tympiä, kun hänelle ei näköjään elokuvan tekijät osaa muunlaisia rooleja kirjoittaa. Onneksi homman kuitenkin pelastaa itse Statham, joka on päässyt hivenen pois omalta mukavuusalueeltaan, äijämäisestä rymistelystä. Vaikka mies vetääkin itselleen tyypillisen roolisuorituksen, niin ainakin allekirjoittanut nauroi paikoitellen hänen touhuilleen melkoisesti. Itse Law jää hommassa lähes statistiksi, joten eipä hänestä ole juurikaan kummoista sanottavaa. Hyvästä pohjaideasta huolimatta Spy – vakoojan asussa on melkoista höttö-vauhti-agentti-komediaa sieltä keskitasolta.

Elokuvasta on mahdollista katsella elokuvateatteriversio tai pidennetty versio, joka sisältää muutaman lisävitsin. Lisämateriaalina tarjolla on mm. valokuvagalleria, making of -dokumentti ja vaihtoehtoisia kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2015

Traileri: