STOP THE PRESS!

While We’re Young

While we're youngOhjaus ja käsikirjoitus: Noah Baumbach
Tuotanto: Noah Baumbach, Eli Bush, Scott Rudin, Lila Yacoub
Pääosissa:  Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Adam Horovitz

Arvio:  4,5/5

Keski-ikää lähestyvä aviopari Josh (Ben Stiller) ja Cornelia (Naomi Watts) työskentelevät elokuvan parissa. He ovat haaveilleet perheen perustamisesta, mutta useiden keskenmenojen johdosta he ovat luopuneet ideasta. Eräänä päivänä he tapaavat nuoren ja huolettoman pariskunnan, Jamien (Adam Driver) ja Darbyn (Amanda Seyfried). Siinä missä Josh ja Cornelia ovat kiinni modernissa teknologiassa, niin nuorelle parille retro on siistiä. Heille lautapelit, vinyylit ja monet retroasiat ovat elämän tärkeitä asioita. Josh innostuu asiasta, ja haluaa kokea vielä kerran noiden nuorten erilaisen suhtautumisen kaikkeen mahdolliseen elämässä. Mutta pian hän huomaakin olevansa kusessa, sillä hänestä onkin tullut katkeroitunut ja pahantuulinen mies, joka aiheuttaa paineita myös omalle avioliitolleen.

Tämä Noah Baumbachin ohjaama ja käsikirjoittama draamakomedia on genrensä parhainta amerikkalaista tuotantoa. Nimittäin tässä käsitellään terävästi nuoremman sukupolven ja keski-ikäisten erilaisia ajatuksia, moraalia ja ennen kaikkea suhtautumista tähän päivään ja menneisyyteen. Vaikka tarina onkin vakavahko, niin se ei ole turhan vakava. Se antaa paljon ajattelemisen aihetta varsinkin tällaiselle keski-ikääntyvälle miehelle, joka ajoittain ajattelee sitä, onko tosiaan jotain jäänyt kokematta. Tai voisiko sitä koskaan vielä kokea, mikä saattoi nuorena olla mielessä.
Viime vuosina hömppäkomedioista laadukkaisiin draamoihin siirtynyt Ben Stiller osoittaa olevansa myös vakavammin otettava näyttelijä, kuin mitä ollaan aiemmin nähty. Hänen rinnallaan työskentelee myös aina erinomaisia rooleja tekevä Naomi Watts. Vastavoimana toimivat erinomaisesti roolinsa vetävät Adam Driver ja Amanda Seyfried. While We’re Young on kaikessa suhteessa koskettavan kipeää draamaa, olematta kuitenkaan tylsä.

Lisämateriaalina kuusi making of -dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2015

Traileri: