STOP THE PRESS!

Jurassic World

Jurassic WorldOhjaus:  Colin Trevorrow
Käsikirjoitus: Rick Jaffa, Amanda Silver, Derek Connolly, Colin Trevorrow perustuen Michael Crichtonin luomiin hahmoihin.
Tuotanto: Frank Marshall, Patrick Crowley, Steven Spielberg, Thomas Tull
Pääosissa:  Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Nick Robinson, Irrfan Khan, Vincent D’Onofrio,  Jake Johnson, Omar Sy, BD Wong, Judy Greer 
Arvio: 3/5

On kulunut 22 vuotta siitä, kun John Hammondin unelma suureellisesta dinosauruspuistosta, Jurassic Parkista, on kirjaimellisesti tuhoutunut. Nyt intialainen miljardööri Masrani (Irrfan Khan) on päättänyt sijoitusryhmänsä kanssa toteuttaa Hammondin unelman uutta teknologiaa hyödyntäen, ja nimetä puisto Jurassic Worldiksi. Projektin organisaattorina toimii voimakastahtoinen Claire (Bryce Dallas Howard), joka kaiken kiireen ohella saa huolehdittavakseen sisarensa pojat, Zachin (Nick Robinson) ja Greyn (Ty Simpkins). Claire on kuitenkin niin kiireinen, että hän delegoi lasten kaitsemisen avustajalleen. Teknologia on mennyt huimasti eteenpäin ja dinosauruksien kehittäminen on pidemmällä kuin koskaan. Siksi ne ovat melkein mallikelpoisia puistoa ajatellen. Paitsi yksi. Masranin mielestä puisto tarvitsee yhden ”pahan pojan”, joten tiedemiesten ryhmä suunnittelee juuri sellaisen. Pian kaikille selviää, ettei tämä luomus olekaan tavallinen pahis, vaan julma tappaja. Kun tämä pääsee ulos omasta aitauksesta, alkaa Jurassic Worldissa todella tapahtua. Apuun saadaan raptoreita kouluttava Owen (Chris Pratt), jonka tehtävä on saada homma hallintaan,

Dinot ovat taas täällä! Minä ehdin jo luulla niiden kuolleen sukupuuttoon myös elokuvallisesti, sillä edellisestä Jurassic Park -elokuvan julkaisusta on kulunut jo 14-vuotta. Apinoiden planeetan uuden rebootin taustalla olevat käsikirjoittajat Rick Jaffa ja Amanda Silver ovat yhdessä ohjaaja-käsikirjoittaja Colin Trevorrowin kanssa startanneet modernilla tavalla edesmenneen Michael Crichtonin luomuksen eloon. Elokuvallisesti tämä elokuva on uskollinen Spielbergin ensimmäiselle Jurassic Park-elokuvalle. Sen tarina on hyvin samankaltainen ja tässä on paljon  viittauksia kyseiseen elokuvaan. Mutta sitten ne eroavaisuudet. Siinä missä alkuperäinen todella säikytti katsojat perin pohjin, tässä mennään erikoistehosteiden voimalla ilman sen suurempia säikyttelyjä. Saattaa olla, että uutuuden viehätys antoi aikoinaan lisäpotkua jännitykselle, mutta nyt se on uutukaisessa täysin hukassa. Vitsit ovat jäykkiä ja ponnettomia, eikä osa varmaankaan avaudu nuorelle katsojakunnalle. Parasta tässä ovat kuitenkin näyttelijät, jotka saavat enemmän tilaa erikoistehosteilta kuin alkuperäinen elokuva. Bryce Dallas Howard on Clairen roolissa jämäkkä ja uskottava nuori nainen, jonka suoritusta täydentää erinomaisella tavalla Owenia esittävä Chris Pratt. Voisinpa sanoa, että näistä kahdesta näyttelijästä tullaan varmasti jatkossa enemmän kuulemaan. Isosta kohusta huolimatta Jurassic World jää keskinkertaiseksi elokuvaksi.

Lisämateriaalina tekijöiden haastatteluja, elokuvan tekemisestä kertovia juttuja ja Chris Pratt esittelee ns. dinosauruskeskusta, jossa jaetaan tietoutta näiden historiasta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2015

Traileri: