STOP THE PRESS!

Orange is the New Black – 2. tuotantokausi (Season 2)

Orange is the New Black – 2. tuotantokausi (Season 2) Ohjaus: Michael Trim, Uta Briesewitz sekä 7 muuta ohjaajaa
Käsikirjoitus: Jenji Kohan, Piper Kerman
Tuotanto: Neri Kyle Tannenbaum, Michael Trim, Jenji Kohan
Pääosissa: Taylor Schilling, Laura Prepon, Kate Mulgrew, Pablo Schreiber, Dascha Polanco, Laverne Cox, Jason Biggs, Natasha Lyonne
Arvio: 3,5/5

Orange is the New Blackhan aiheutti aikanaan kaveripiirissäni sutinaa eikä syyttä. En ole Netflix-orientoitunut mutta siis kyseessähän on kyseisen tilausvideopalvelun ensimmäinen oma tuotanto, joka sijoittuu vankilaan. No, vankilasarjojahan on nähty aikojen saatossa mutta tässä on oma twistinsä – ja sen tarjoaa jo pelkästään se, että kyseessä on naisvankila.

Hommahan meni siis niin, että Piper Chapman, keskiluokkainen yhdysvaltalaisnainen, joutuu kalterien taakse nuoruudessaan tekemänsä erehdyksen vuoksi. No tämähän on tuttua juttua. Vankilassa on entinen lesborakas ja muutenkin porukkaa on kuin pipoa ja jokaisella omat kuvionsa. Näistä pyörre alkaa kehkeytyä. Toisen tuotantokauden ydin on jo havaittavissa DVD:n kannessa: Piper on taantunut yhdeksi hahmoksi muiden joukkoon ja muita vastaavasti nostettu enemmän framille. Piper ei siis ole enää niin selvästi päähahmo kuin aiemmin vaikka toki jonkinlaisessa keskiössä yhäkin. Ratkaisu on hyvä, sillä itseasiassa pääosan Piper eli Taylor Schilling ja hänen kihlattuaan Larrya näyttelevä Jason Biggs ovat henkilöinä ja roolitöinä tylsimmästä ja konservatiivisemmasta päästä sivuosissa täysillä päristeleviin naisiin ja miesvartijoihin verrattuna.

OITNB ottaa edelleen helposti mukaansa alkusekunneista lähtien vaikka pieniä muutoksia sarjaan onkin tullut. Isoin ongelma on, että nyt on yritetty välillä vähän liikaa. Juonikäänteitä paisutellaan ja huumorista on tehty päälleliimatumpaa. Meininki on suosion tultua väännetty yhtä napsua räväkämmäksi ja se ei ihan koko aikaa toimi. Etenkin vartijoiden osuus menee toisella tuotatokaudella jo kovinkin överiksi. Myös Piperin ja korruptoituneen vankilanjohtajattaren juonikuvio on vähän epäuskottava. Niin, tässä ollaan veteen piirretyn viivan äärellä – miksi ensimmäinen tuotantokausi oli helppoa ostaa mutta toinen, lähes samoista aineksista koostuva aiheuttaa välillä lieviä WTF- fiiliksiä? Ja Piperin äkillinen koviin kuvioihin uiminen kuin kala verkkoon…jaa-a!

Sarja on edelleen hienosti leikattu, kuvattu ja valaistu. OITNB:n tyylilajina on draamakomedia eli mistään hohotuksesta ei pääse missään vaiheessa nauttimaan, aiheet ovat välillä hyvinkin synkeitä mutta komedia syntyy hahmoista ja heidän välisistä suhteistaan. Mutta kuten sanottua, tällä kertaa komediasta on tullut väkinäisempää ja se vaikuttaa katsontanautintoon huomattavasti. Ehkä osasyynä on se, että katsoja jo tietää mitä odottaa.
Yllättyäkseen tarvitaan enemmän ja sitä kohti on menty ja silloin ajoittain astutaan jonkkaan. Realistisuus on silti jossain määrin edelleen mukana, ainakin jos nettikommentteja on uskominen. Ja näyttelijöiden maanisuuksiin asti menevät roolityöt ovat yhä sarjan herkku. Vaikkapa Uzo Aduban Crazy Eyes on sellainen ilmestys, että pelottaa. Taannoinhan piti ihan tarkistaa, että onhan Aduba oikea näyttelijä eikä joku kameran eteen raahattu randomkahjo.

Summa summarum: Hyvin tehty draama on hyvin tehty draama vaikka vähän vesitettynäkin. Mutta pelkään: Kolmostuotantokauttakin tehdään jo kovaa vauhtia. Vieläkö taika säilyy? Jos tästä mennään vielä härömpään suuntaa, ollaan jo pöpelikössä

DVD:llä on extrojakin, pois leikattuja kohtauksia ja tarinoita tekijöiden hyppäämisestä vankilamiljööseen. Kiintoisia faneille kyllä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Atlantic Film Finland, 2015

Traileri: