STOP THE PRESS!

Foxcatcher

foxcatcherblurayOhjaus: Bennett Miller
Käsikirjoitus: E. Max Frye, Dan Futterman
Tuotanto: Anthony Bregman, Megan Ellison, Jon Kilik, Bennett Miller
Pääosissa: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave
Arvio: 4/5

Oikean elämän tapahtumiin perustuva, Bennett Millerin (Capote, Moneyball) ohjaama Foxcatcher (2014) kertoo todella kipeäksi kiihtyvän tarinan painija Mark Schultzin valmentautumisesta vuoden 1988 Soulin olympialaisiin.

Jo edellisissä olympialaisissa kultaa voittanut Mark (Channing Tatum) elää kituuttaa parinkymmenen dollarin palkkioilla, joita saa pitämällä kouluissa ylösnostattavia puheita. Niinpä on kuin taivaalta sataisi mannaa, kun ökysuvun perijä John du Pont (Steve Carrell) kutsuu hänet harjoittelemaan ja johtamaan USA:n painijoukkuetta tiluksilleen. Du Pont on itse täysi amatööri, mutta häärää silti johtavana valmentajana saadakseen hyväksyntää äidiltään. DuPontista muodostuu silti eräänlainen isähahmo omista itsetunto-ongelmista kärsivälle Markille. Jollain tasolla tajuinen du Pont ymmärtää, ettei hänestä ole oikeaksi valmentajaksi, ja hän saa houkuteltua Markin veljen (Mark Ruffalo) valmentajaksi. Mark tuntee tulleensa syrjäytetyksi ja alkaa huomata, että du Pontin eksentrisyys onkin silkkaa hulluutta. Tragedian ainekset ovat kasassa.

Enpä ole vähään aikaan nähnyt näin taiten rytmitettyä elokuvaa: puheet ovat vähissä, mutta millisekunnilleen ajoitetut hiljaiset kuvat kertovat kaiken päähenkilöiden kivusta, tuskasta ja ahdistuksesta. Ohjaaja Miller saa myös uskomattomia irti näyttelijöistään, jopa Tolppa-Tatumia voi tämän jälkeen alkaa pitää näyttelijänä. Koomikkona tunnettu Carrell tekee myös oivan roolin rikkinäisenä du Pontina – hurjasta tuulenhalkaisijasta huolimatta. Miller onnistuu myös pistämään uusiksi amerikkalaisten rakastaman urheiluelokuvan lajityypin: ei tosiaankaan ole urheilijan tarina se Rocky-tyyppinen amerikkalainen unelma.

Ekstroissa vartin pätkä elokuvan tekemisestä sekä poisjätettyjä kohtauksia.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony, 2015

Traileri: