STOP THE PRESS!

Big Hero 6

Big Hero 6Ohjaus: Don Hall, Chris Williams
Käsikirjoitus: Jordan Roberts, Robert L. Baird, Daniel Gerson
Tuotanto: Roy Conli
Pääosissa: Ääninä: Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung; suom. ääninä: Henri Piispanen, Mikko Kouki, Roope Salminen
Arvio: 3/5

Big Hero 6 –animaation päähenkilö on teini-ikäinen Hiro, joka kiertää voittamassa robottien taistelukisoja rakentamallaan nerokkaalla vekottimella. Isoveli yrittää ohjata häntä oikealle polulle ja kouluun, mutta kuolee räjähdyksessä. Perinnöksi Hirolle jää puhallettava parantajarobotti Baymax, jonka Hiro ohjelmoi näppärästi taistelijarobotiksi. Väkivaltaominaisuudet tulevatkin tarpeeseen, sillä käy ilmi, että Hiron räjähdyksessä tuhoutuneeksi luultu keksintö onkin varastettu. Ja täytyyhän velipojan murhaajankin henkilöllisyys selvittää.

Hyvä, hyvä: nyt ei mennäkään sillä Disneyn tavallisella, väkisin rautalangasta väännetyllä ”ollaan kaikki kivoja toisillemme” –teemalla. Big Hero 6 nimittäin kertoo aikuiseksi kasvamisesta, ystävyydestä ja anteeksiannosta. Baymaxin kaksinaisen hahmon kautta käsitellään myös tekniikan kehittymisen aiheuttamia eettisiä ongelmia.

Animointi on toteutettu upeasti, varsinkin taustakuvien eräänlaista japanilaissävytteistä americanaa kannattaa tarkkailla. Huumoriakin on mukaan saatu sopivasti tärähtäneiden sivuhenkilöiden avulla. Vähän tässä sitten kuitenkin lipsutaan sinne turhaan melskaamiseen ja metelöintiin. Jatkoa on tiettävästi luvassa; tästä on hyvä vielä parantaa.

Lisukkeena mainio lyhytelokuva Kestit, joka kertoo erään ihmissuhteen tarinan pienen koiran syömien ruokien kautta. Kyllä. Luit oikein.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Disney, 2015

Traileri: