STOP THE PRESS!

Terminator: Genisys

Terminator GenisysOhjaus: Alan Taylor
Käsikirjoitus: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier James Cameronin ja Gale Anne Hurdin luomien hahmojen pohjalta
Tuotanto: Dana Goldberg, David Ellison
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, Jason Clarke, Matt Smith
Arvio: 3,5/5

Eletään vuotta 2029. Sota koneita vastaan on hurjimmillaan ja vastarinnan johtajana toimiva John Connor pelkää tulevaisuuden olevan vaarassa, kun Skynet hyökkää  joukkoja vastaan sekä menneisyydestä että tulevaisuudesta. Siksi Connor lähettää menneisyyteen luutnantti Kyle Reesen, jonka tehtävänä on suojella hänen äitiään Sarahia. Saavuttuaan vuoteen 1984 asioiden laita ei olekaan sitä mitä Reese odotti. Kaikki on muuttunut. Myös Connorin äiti, joka on nuori kapinallinen nuori nainen. Hän tietää jo, että Tuomion päivä on tulossa ja senkin, että Reesen rooli on muutakin kuin toimia Sarahin suojelijana. Kuvioihin saapuu myös itse T-800 (Schwarzenegger), joka kohtaa itsensä nuoremman version, jonka tarkoitus on tappaa Sarah, mutta vanhuksen tarkoitus on aivan muu. Tulevaisuudesta menneisyyteen palaa myös aikuinen John Connor, jolla on muutakin mielessä kuin äitinsä tapaaminen.

Monet Terminator -fanit ovat odottaneet, että näkisivät Schwarzeneggerin vielä kerran kuuluisassa roolissaan. Aikaa edellisestä kerrasta on jo kulunut melkoinen tovi, sillä edellinen Arskan tähdittämä Terminator-elokuva ilmestyi vuonna 2003. On siis aika polkaista saaga uudelle vuosikymmennelle uusin elkein perinteisiä kuvioita unohtamatta. Tämä tarkoittaa sitä, että Terminator: Genisys on täynnä vanhoja kuvioita uusin mutkin tehtynä. Se ei ole huono asiaa, vaan nyt legendasta pääsevät nauttimaan sekä uusi sukupolvi että vanhat fanit. Räminää ja erikoistehosteita on taas runsaasti, mutta tarinaa ei kuitenkaan hukata täysin niiden alle. Vaikka ajassa liikutaan melkoisella vauhdilla ja välillä saattaa hivenen ”lipsahtaa raiteilta” tarinaa seuratessa, siihen onneksi pääsee yhtä nopeasti takaisin kiinni.

Toiminnan lisäksi elokuvassa on sopivasti huumoria. Välillä onnistutaan tekemään mustahkoa satiiria aiemmista elokuvista, eikä itse Arnoldkaan aivan tosikkona ole mukana. Ilahduttavasti hän on ns. satasella kyydissä, eli mies vetää osansa juuri niin kuin häneltä odotetaankin. Games of Thrones -sarjasta tutun Emilia Clarken esittämässä nuoressa Sarahissa on sopiva määrä sitä samaa asennetta ja olemusta kuin aikuista versiota esittäneellä Linda Hamiltonilla aiemmissa elokuvissa. Kyle Reesea esittävä Jai Courtney (”Outolintu – kapinalliset”, ”A Good Day to Die Hard”) on roolissaan ihan kohtuullinen, mutta vanhempaa John Connoria esittävä Jason Clarke on roolissaan erinomaisella tavalla monitasoinen. Enempää en voi kertoa, sillä muuten paljastaisin liikaa juonta. Terminator: Genisys on kelpo toimintaa, mutta siltä jää kuitenkin nappaamatta neljänteen tähteen oikeuttavan korkkaus. Lähellä se kuitenkin oli.

Lisämateriaalina tarjolla on kolme dokumenttia elokuvasta. Family Dynamics esittelee elokuvan näyttelijöitä, Infiltration and Termination tutustuttaa katsojat elokuvan tekemiseen ja Upgrades: VFX of Terminator Genisys vie nimensä mukaisesti erikoistehosteiden maailmaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Paramount Pictures Home Entertainment, 2015

Traileri: