STOP THE PRESS!

The Audience

THE AUDIENCE by Peter MorganOhjaus: Stephen Daldry
Käsikirjoitus: Peter Morgan
Tuotanto: Matthew Byam Shaw, Robert Fox, Andy Harries
Pääosassa: Helen Mirren, Richard McCabe, Paul Ritter, Edward Fox, Geoffrey Beevers, Nell Williams, Nathaniel Parker, Michael Elwyn, Haydn Gwynne, Rufus Wright 
Arvio: 5/5

(Tallenne National Theatren live-esityksestä 13.6.2013)

Kuningatar Elisabeth II on hallinnut maataan yli 60 vuoden ajan. Näiden vuosien aikana hän on ehtinyt tavata kaksitoista pääministeriä eri tilaisuuksissa. Hän järjestää viikottain pääministerin kanssa kahden keskisen keskustelutapaamisen, jossa he käsittelevät sekä politiikkaa että muita tärkeitä kysymyksiä. Voisi kuvitella, että tilaisuudet olisivat turhankin vakavia, mutta hyvän huumorintajun omaava hallitsija onnistuu lämpimällä tavalla tilaisuuksia keventämään. Juuri näistä keskustelutilaisuuksista kertoo Peter Morganin käsikirjoittama ja Stephen Daldryn ohjaama menestyshitti The Audience.

Kun arviota kirjoitan, niin näytelmä on jo siirtynyt rapakon toiselle puolelle, New Yorkin näytelmien kehtoon Broadwaylle. Kuten tässä Lontoon-versiossa, kuningatarta esittää aina loistelias Helen Mirren, joka voitti amerikkalaisen teatterimaailman arvostetuimman Tony-palkinnon parhaasta naispääosasta juuri Broadway-versiosta.  Se ei ole ihme, sillä tämä on hänen näytelmänsä. Hän tulkitsee kuningatarta hyvin pienin elkein ja jopa sopivan pidättäytyväisesti, kuten voisi hallitsijan kuvitella tekevän. Morganin terävän tarkka teksti tarjoaa kiehtovan kurkistuksen tilaisuuteen, josta pääministerit eivät saa hiiskahtakaan – edes omille puolisoilleen. Ehkä koskettavinta dialogia käydään kuningattaren ja 60-luvulla toimineen pääministerin Harold Wilsonin välillä. Wilsonia esittävä Richard McCabe on roolissaan juuri sopivan inhimillinen ja maanläheinen verrattuna moniin esitettyihin pääministereihin nähden. The Audience on todellakin menestyksensä ansainut, sillä se kertoo upealla tavalla tarinan hallitsijasta ja hänen tavastaan käsitellä asioita maan hallinnon tärkeimmän ihmisen kanssa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by National Theatre, Credit: Johan Persson, 2013

Traileri: