STOP THE PRESS!

Kätyrit (Minions)

KätyritOhjaus: Kyle Balda, Pierre Coffin, suomenkielinen ohjaus: Annamari Metsävainio
Käsikirjoitus: Brian Lynch, suomennos: Marko Hartama
Tuotanto: Janet Healy, Christopher Meledandri
Suomenkieliset äänet:  Sanna Stellan, Heikki Kujanpää, Veikko Honkanen,  Antti Pääkkönen, Tiina Pirhonen, Arttu Wiskari, Annituuli Kasurinen, Anna Hultin, Juha Varis, Petri Hanttu, Ville Haapasalo, Alkuperäisäänet: Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan, Jennifer Saunders, Geoffrey Rush, Steve Carell, Pierre Coffin
Arvio:  4,5/5

Kautta aikain kätyrit ovat olleet osa historiankirjoitusta, ihan dinosaurusten ajasta lähtien. He ovat etsineet isäntää itselleen mm. jääkarhuista, faaraosta ja Napoleonista. Vuosituhansien ajan he ovat tulleet hylätyksi omista toimistaan johtuen. Vuodet ovat vierineet ja elokuvan tapahtumat sijoittuvat 60-luvun Lontooseen, jolloin beatlemania oli hiipumassa ja hippikausi kovassa huudossa. Kätyrit tapaavat maailman ensimmäisen naispuolisen superrikollisen, Scarlett Overkillin. Hän on pienestä pitäen unelmoinut olevansa Britannian kuningatar ja nyt aikuisena hän on suunnitellut syöksevänsä nykyisen hallitsijan valtaistuimelta. Tähän tarkoitukseen hän nappaa kätyreiden supertrion, Kevinin, Stuartin ja pikkuruisen Bobin. Kaikki ei mene kuin pitäisi ja Scarlett saa suoranaisen raivokohtauksen. Pian sankarimme omakin henki on vaarassa.

Suosittujen animaatioelokuvien jatko-osat harvoin onnistuvat millään tasolla. Tässä tapauksessa kyse ei ole jatko-osasta, vaan spinoffista. Tämä oikeastaan täydentää kahta aiempaa Itse ilkimys -elokuvaa ja tekee sen vielä kaiken lisäksi älykkäällä tavalla. Tarinaan on panostettu, hahmoja on syvennetty ja vauhdikasta menoa on luvassa. Katsojaa ei aliarvioida, vaan tarjolla on aidosti hauska animaatio, joka saa nauruhermot todella kutkumaan.  Visuaaliseen puoleen on myös panostettu, sillä Lontoon 60-luvun näkymät ovat karrikoidusti näyttävät ja parissa vauhdikkaammassa kohtauksessa oikein tosi cooleja. Eivätkä edes elokuvateatterin 3D-lasit onnistu niitä pilaamaan. Ääniraidalla kuullaan paljon  tuon ajan hittimusiikkia, joten siinäkin mielessä tätä voi katsella vanhempikin katsoja avoimin mielin.

Näkemäni suomenkielinen versio on toimiva kautta linjan. Marko Hartaman suomennos ja Annamari Metsävainion ohjaus on täyttä timanttia. Olen aiemminkin sanonut, että joskus korvaan särähtää huonosti toteutettu sovitus alkuperäisestä, mutta heidän yhteistyönsä pelaa täysin nappiin. Kätyrit on viihdyttävän hauska animaatio, joka kestää useammankin katselukerran. 

Sellainen pieni huomautus, että kannattaa katsoa lopputekstit loppuun saakka. Kivaa ylläriä on tarjolla lähes viimeiseen sekuntiin saakka.

Lisämateriaaliksi on tarjolla mm. kolme lyhytelokuvaa, interaktiivinen kartta, The Minions herää henkiin ja jopa kätyrit laulavat omalla tyylillään Kulkuset.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2015

Traileri: