STOP THE PRESS!

Lassie

lassieOhjaus ja käsikirjoitus: Charles Sturridge
Tuotanto: Francesca Barra, Charles Sturridge, Ed Guiney
Pääosissa: Jonathan Mason, Samantha Morton, John Lynch, Peter O’Toole,
Peter Dinklage, Edward Fox

Arvio: 3/5

Yksi valkokankaan tunnetuimmista ja rakastetuimmista eläinhahmoista on Lassie. Tämän lähes yli-ihmillisen älykään collien loi amerikkalainen kirjailija Eric Knight, jonka kirja “Lassie palaa kotiin” ilmestyi vuonna 1940. Kolme vuotta myöhemmin kirjasta valmistui samanniminen Hollywood-elokuva ja se nosti nuoren Elizabeth Taylorin yhdeksi Hollywoodin ihailluista elokuvatähdistä. Elokuvien lisäksi Lassie seikkaili myös omassa televisiosarjassaan. Ei siis ihme, että monet ovat ihastuneet tähän koirarotuun. Nyt englantilaiset ovat tehneet oman versionsa “Lassie palaa kotiin” -elokuvasta. DVD-versio tarjoaa katsojalle sekä suomenkielisen että alkuperäisen englanninkielisen version.

Eletään toisen maailmansodan alkuvaiheita ja tapahtumat sijoittuvat pieneen yorkshireläiseen kaupunkiin, jossa kaivos on kaupungin suurin työllistäjä. Carraclough’n perhe on köyhä, mutta toisistaan huolehtiva. Isä saa lopputilin kaivokselta, koska sieltä ei enää mitään löytöjä pystytä tekemään. Rahat on tiukassa ja heidän on pakko myydä rakastettu koiransa Rudlingin herttualle (Peter O’Toole). Tästä ei perheen pieni poika Joe (Jonathan Mason) pidä, vaan suree koiraansa. Eikä Lassiekaan tahdo pitää uuden omistajan palvelijasta herra Hynesista (Steve Pemberton), sillä tämä yrittää kaikin konstein saada koiran tuntemaan olonsa entistäkin kurjemmalta. Älykkäänä koirana Lassie onnistuu kuitenkin karkaamaan, mutta joka kerta hän jää kiinni. Herttua matkustaa yhdessä lapsenlapsensa Priscillan (Hester Odgers) kanssa Skotlantiin, mukana myös Hynes ja koira. Lassie onnistuu pakenemaan, mutta pakomatka ei tule olemaan helppo.

Elokuva on raikas versio niin Knightin romaanista kuin kopio MGM:n kuuluisasta elokuvasta. Siksi sitä oli kiva katsella ja lähes tunti ja kolme varttia meni kuin siivillä. Se on oiva osoitus siitä, kuinka englantilaiset osavat toteuttaa myös hyviä kokoperheen elokuvia vaikka monia kliseisiä juttuja elokuva sisälsikin. Amerikkalaisessa elokuvassa se olisi suoranaista elokuvan murhaamista, mutta aina tyylikkästi elokuvia tekevillä briteillä on jokin taito toteuttaa nuo oikealla tavalla. Näyttelijäsuoritukset ovat ihan mukiin meneviä. Joeta esittävä Jonathan Mason tekee roolissaan luontevan roolisuorituksen ja on samalla ehdottomasti elokuvan paras näyttelijä. Mukana nähdään sivurooleissa englantilaisen elokuvan pitkän linjan näyttelijöitä, kuten Peter O’Toole ja Edward Fox. Heidän roolinsa ovat hyvin pieniä, joten heidän roolisuorituksistaan ei paljolti pääse nauttimaan.

Mikä sitten on tämän DVD:n huonoin ja suorastaan haukuttavin puoli? Se on tämä kuuluisa dubbaaminen. Olen sitä aiemmin kritisoinut, että tällaisia live-action -elokuvia ei pitäisi missään nimessä dubata, sillä useimmiten lopputulos on suorastaan hyvin syvältä. Lassie -elokuvan dubbaus on suorastaan katastrofi. Kenen typeryksen idea on se, että saman näyttelijän ääntä käytetään parin kolmen hahmon äänenä? Jos kyse on pelkästä säästöhommasta, niin se joka on tämän idean keksinyt, saa ehdottomasti allekirjoittaneelta “Vuoden 2006 typerin idea” -palkinnon. Nimittäin näin heikkotasoista touhua en muista pitkään aikaan kuulleeni. Siksi on suorastaan edesvastuutonta ilmoittaa, että elokuva on suomeksi puhuttu, sillä tämä alittaa suorastaan kaiken mitä suomalaisessa dubbauksessa on kuultu. Jos tässä on todellakin kyse rahan säästämisestä, niin rahoja laskevan tahon suosittelisin jatkossa vähän miettivän asioita, sillä tällä menolla ei pitkälle pötkitä. Sääli, että suomalaiset lapset saavat nähtäväksi huonosti tehdyn dubbausversion. Onneksi elokuvan voi katsella alkuperäisenä versiona ja suomenkielisin tekstein, joten tältä osin tilanne on hieman parempi.

Lisämateriaalit ovat tavanomaisia eli ohjaajan kommenttiraitaa, erilaisia lyhyitä dokumenttikoosteita, kulissien takaista meininkiä ja poistettuja kohtauksia. Oikeastaan ne eivät juurikaan katsojalle mitään mielenkiintoista tarjoa, mutta onneksi elokuva on sentään mukavaa katseltavaa koko perheelle.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Odyssey, 2005

Traileri: