STOP THE PRESS!

Rage – Midsummer’s Eve

Rage – Midsummer’s EveOhjaus ja käsikirjoitus: Tii Ricks
Tuotanto: Tii Ricks, James Hartley, Andy Morgan, Tomi Syrjänen
Pääosissa: Michael Vardian, Holly Georgia, Johnny Sachon, Christian Sandström, Greta Mandelin
Arvio: 0,5/5

Amerikkalaissuomalaisen Tii Ricksin käsikirjoittamassa ja ohjaamassa kauhuelokuvassa Rage – Midsummer’s Eve ei ole tarinaa nimeksikään: Kansainvälinen joukko elokuva-alan opiskelijoita lähtee Helsingistä jonnekin napapiirille juhannuksen viettoon. Pelkkä ryypätyn alkoholin määrä näyttää kummalliselta ulkomaan elävien silmissä, mutta tosi oudoksi menee, kun porukkaa aletaan tappaa verisesti. Sitten paetaan isoa, mustaa ja yrmyä kirvesmiestä pitkin pöpelikköä. Ei ole mukavaa maalla, ei.

Rage – Midsummer’s Eve on ainakin toistaiseksi heikoin lenkki siinä pitkässä kauhuelokuvien vitjassa, jossa itku alkaa, kun asfaltti loppuu. Suomessahan noin elokuvamielessä tällä rajalla väijyvät Timo Koivusalo, Markku Pölönen ja Kari Väänänen, mutta Olli Soinio onnistui koukkaamaan kammotrion selustaan jo vuonna 1988 ja tekemään mainion kauhuklassikon nimeltä Kuutamosonaatti, jossa leppeän huumorin sävyttämän idyllin takainen totuus maaseudusta paljastetaan.

Rage – Midsummer’s Eve jää kauaksi Kuutamosonaatista, vaikka tappohommissa riehuukin kovasti sen karumman Kyyrölän veljeksen oloinen veijari. Murhia tapahtuu myös jotenkin yliluonnollisen oloisesti, ja jää epäselväksi onko kaiken takana normaali delirium-suomalainen vai jyllääkö juhannusyössä jotain ikiaikaista vai jokin arkkityyppinen päättymättömän päivän hulluus vai oikeastaan mikä.

Pohjimmainen idea näkyy olleen hukassa tekijöiltäkin, koska kokoon ei ole saatu kuin tyhjänpäiväistä hölinää ja sinne tänne ryntäilyä. Näyttelijät yrittävät, mutta kun ei ole pohjaa jolta ponnistaa, jää homma köyhäksi. Musiikkiraita koostuu oudoista pätkistä suomalaista heviä ja jonkinlaisesta avaruusmusiikista, joka ei kyllä kauhutunnelmia nostata. Yleensäkin on kuin katsoisi teini-ikäisen siskontytön ensimmäistä harjoitelmaa joululahjakameralla.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by VLMedia, 2015

Traileri: