STOP THE PRESS!

Whiplash

whiplashbluOhjaus ja käsikirjoitus: Damien Chazelle
Tuotanto: Jason Blum, Helen Estabrook, David Lancaster, Michel Litvak
Pääosissa: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Paul Reiser, Austin Stowell, Nate Lang, Chris Mulkey
Arvio: 4/5

Damien Chazellen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Whiplashissä (2014) lahjakas nuori jazz-rumpali Andrew (Miles Teller) kokee unelmansa täyttymyksen: hän pääsee opiskelemaan huippukonservatorioon huippuopettaja Fletcherin (J. K. Simmons) johdolla. Fletcher vain on ilmeisesti saanut omat oppinsa merijalkaväessä, sen verran brutaaleja hänen opetusmetodinsa ovat, ja vain täydellinen suoritus kelpaa. Andrew on murtua armottomassa äksiisissä, mutta sisua riittää. Vaan riittääkö sitä huipulle pääsemiseen asti, jää nähtäväksi.

Whiplash keräsi viisi Oscar-ehdokkuutta, ja saikin kolme palkintoa, mikä ei ole ihme: sen verran periamerikkalainen se on. Amerikkalaisen unelman mukaisesti sankari voittaa itsensä ja ulkopuolisten aiheuttamat ylivoimaisilta näyttävät paineet ja nousee ryysyistä rikkauksiin. Andrew voisi itse asiassa olla vaikka nyrkkeilijä, siihen malliin rummuttelijastakin irtoaa verta ja hikeä. Yleensäkin elokuva etenee kiitettävällä kiihkolla, eikä big band –jazz loukkaa ketään. Rummutuskin on sen verran reipasta, että oscareista päättävät vanhat horiskot ovat pysyneet hereillä.

Show’n varastaa kuitenkin suvereenisti sivuosa-Oscarin ansaitusti voittanut Simmons. Lukuisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa vähän koomistakin tiukkapipoa (esim. Ratkaisija) näytellyt Simmons tekee elämänsä roolin. Helposti pelkäksi sadistiksi leimattavissa olevasta Fletcheristä hän kaivaa sen ripauksen inhimillistä heikkoutta, mikä tekee roolihahmosta täydellisen.

Ekstroissa kommenttiraita, Chazellen lyhytelokuvasta, josta Whiplash on laajennettu, poistettu kohtaus sekä tarinaa rummuttamisesta ja elokuvan teosta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony, 2015

Traileri: