STOP THE PRESS!

50 Shades of Grey

fifty_shades_of_grey_unseen_edition_blu_rayOhjaus: Sam Taylor-Johnson
Käsikirjoitus: E.L. James, Kelly Marcel
Tuotanto: Michael De Luca, Dana Brunetti, E.L. James
Pääosissa: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Marcia Gay Harden, Jennifer Ehle, Eloise Mumford, Victor Grasuk, Luke Grimes
Arvio: 2/5

Ainakin se on todettava, että 50 Shades -trilogia on tehnyt historiaa. Kirjasarja on myynyt yli 100 miljoonaa nidettä ja on tuonut pehmopornon luontevaksi osaksi joka maijan elämää. Brittiläisen E. L. Jamesin vuonna 2011 ilmestyneestä eroottisesta romaanista syntyi buumi, jonka ansiosta naiset alkoivat jutella lounastauoilla herra Greyn ja neiti Steelen epätavallisista makkaripuuhista. Ohjaaja Sam Taylor-Johnson on ottanut ohjat omiin käsiinsä odotetussa elokuvasovituksessa.

Elokuva alkaa, kun kirjallisuudenopiskelija Anastacia Steele (Dakota Johnson) kohtaa miljonääriliikemies Christian Greyn (Jamie Dornan) haastattelun merkeissä, ja tuntee saman tien vetoa karismaattiseen mutta kovin muodolliseen mieheen. Parin välille syntyy eroottinen suhde, jossa kokematon Anastacia saa oppia jos jonkinmoista kikkaa vällyjen välissä. On nippusiteitä, kravattia, jääpaloja ja raippaa. Romantiikkaa viimeiseen saakka vieroksuva mies heittää Anastacialle haasteen ehdottaessaan virallista sopimusta alistajan ja alistetun rooleissa. Kokeilut tietysti kiehtovat, mutta tunteita on jo mukana intiimissä pelissä. Kuitenkin mies pompottelee naista poispäin ja takaisin kuin jojoa konsanaan, mikä saa tyttörukan ymmälleen.

Moderni harlekiini tietää mistä fantasianaruista vedellä; komea liikemies haluaa opettaa nuorempaa opiskelijatyttöä seksin saloihin. Tunne-elämältään rampautunut mies raottaa syvimpiä tuntojaan juuri sen verran, että nainen haluaa lisää toivoen, että juuri hän voisi rakastaa miehen ehjäksi jälleen.

50 Shadesin kuvasto on uskollinen tyylipuhtaalle pehmolinjalle kauniita näyttelijöitä myöten. Greyn roolissa maskuliinisesti pumppaava Jamie Dornan on uskottava omistushaluisena ja tylynä multimiljonäärinä, joka on tottunut saamaan haluamansa. Dakota Johnsonissa on ensirakastuneen opiskelijan hellyyttävää viattomuutta ja epävarmuutta. Marcia Gay Harden esiintyy Christianin huolehtivana äitinä ja muun muassa laulaja Rita Ora vilahtaa miehen siskona.

Seksikohtauksia on runsaasti, mutta erikoisesti kaikenlainen intohimo loistaa poissaolollaan. Kliininen kiiltokuvalinja ei kosketa tunnetasolla ja dialogi on paikoin vaivaannuttavaa. Romaania lukematta on tietysti mahdotonta verrata elokuvan onnistumista verrattuna alkuperäisteokseen, mutta silti on pakko ihmetellä: tämäkö on saanut maailmanlaajuisesti naiset polvilleen (anteeksi kielikuva)? Elokuvan vastaanotto on ollut ristiriitaista. Jää nähtäväksi, lunastavatko leffan mahdolliset jatko-osat Shades-fanien odotuksia.

Lisämateriaaleissa mm. vaihtoehtoinen versio, taustoittavaa materiaalia, henkilökuvia ja musiikkivideoita.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Studios, 2014.

Traileri: