STOP THE PRESS!

Amy

AmyOhjaus: Asif Kapadia
Tuotanto: James Gay-Rees
Pääosissa: Amy Winehouse, Mitch Winehouse, Blake Fielder-Civil,  Janis Winehouse, Juliette Ashby, Nick Shymansky, Lauren Gilbert

Arvio: 4,5/5

Heinäkuun 23. päivänä vuonna 2011 Lontoossa menehtyi yksi sukupolvensa lahjakkaimista laulaja-lauluntekijöistä; Amy Winehouse. Hänen uransa kesti lyhyen aikaa, mutta oli täynnä nousuja ja laskuja, kuten myös hänen henkilökohtainen elämänsä. Tässä Asif Kapadian ohjaamassa dokumenttielokuvassa pääsemme kurkistamaan tähtikultin taakse ja ääneen pääsevät Amyn lisäksi myös hänen ystävänsä, levy-yhtiön ihmiset, vanhemmat ja jopa itse laulajalegenda Tony Bennett. 

Aluksi tutustumme Amyyn lapsuuden kautta ja varsinkin perhe-elämään, josta isä häipyi toisen naisen mukaan. Tämä oli nuoren tytön elämässä suuri käännekohta, sillä kiltistä tytöstä oli tulossa kapinallisempi sekä pukeutumisen että käyttäytymisen suhteen. Yksi tuskaa lievittävistä asioista Amyn elämässä oli jazz, jota hän rakasti yli kaiken pienestä pitäen. Ei ollutkaan ihme, että tämän musiikillisesti lahjakkaan naisen taidot huomattiin jo varhaisessa vaiheessa. Winehousen esikoislevy Frank julkaistiin vuonna 2003, ja sai paljon ylistystä varsinkin Britanniassa. Kolme vuotta myöhemmin julkaistu Back in Black räjäytti potin, mutta samalla se muutti megajulkisuutta kaipaamattoman naisen elämän. Sekä hyvässä että pahassa.

Aluksi on todettava, että Amy on yksi rehellisimmistä ja raadollisimmista henkilökuvista, jonka olen koskaan nähnyt. Yksi syy siihen on, että Winehousen lyhyttä, mutta vaiherikasta elämää ehdittiin taltioida monin eri tavoin, kuten kotivideoiden, haastattelujen ja erilaisten uutispätkien muodossa. Formula 1 -kuljettajasta Ayrton Sennasta kertoneen dokumentin tehnyt Asif Kapadia tekee tälläkin kertaa hyvää työtä. Hän antaa katsojalle itselleen tilaa tehdä omat johtopäätöksensä tapahtumien kulusta ja surulliseen loppuun johtaneista asioista. Se on hyvä, sillä ns. saarnaavia dokumentteja on liikaa, eikä moinen palvelisi tässä tapauksessa hyvin. Kuten aiemmin totesin, niin ääneen pääsevät Amyn lisäksi monet hänen elämäänsä vaikuttaneet ihmiset. Heitä ei juurikaan nähdä muuta kuin arkistomateriaalin kautta, mutta äänet on lisätty mukaan kuin ne olisivat osana ”kertojan ääntä”. Ratkaisu on kyllä ihan hyvä, mutta vaatii katsojalta tarkkaavaisuutta seurata nimistä kuka milloinkin on äänessä. Koska Winehousen laulujen sanat ovat suoraan hänen elämästään, muun muassa läpimurtohitti Rehab, niin Kapadia hyödyntää niitä osana tarinaa. Kappaleen aikana sanat kuin leijailevat katsojan eteen tuoden vivahteen laulajan raadollisesta elämäntilanteesta. Siksi se koskettaa katsojaakin syvältä sydämestä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2015

Traileri: