STOP THE PRESS!

Fabergé: Aivan oma maailmansa (Fabergé: A Life of Its Own)

Fabergé: A Life of Its OwnOhjaus: Patrick Mark
Arvio: 4,5/5

Allekirjoittanut kuuli ensimmäisen kerran Fabergén nimen katsottuani James Bond -elokuvan Octopussy – mustekala. Siinä jahdattiin tsaari Aleksanteri III:lle tehtyä jalokivillä ja kullalla koristeltua ns. Fabergén pääsiäismunaa. Mutta tosiasiahan on se, että kultaseppä Carl Fabergé teki muutakin kuin pelkkiä munia. Patrick Markin ohjaama dokumentti Fabergé: Aivan oma maailmansa on nimensä mukaisesti matka sellaiseen maailmaan, jota ei enää ole ja jonka esineet ovat monien yksityiskeräilijän kokoelmissa. Kultasepän poika Carl otti perheyrityksen ohjat käsiinsä vuonna 1882 ja hänen apunaan toimi nuorempi veli Agathon. Yhdessä he tekivät perheyrityksestä ja ennen kaikkeaan teoksistaan niin maineikkaita, että tsaari perheineen ja muista kuninkaallisista tuli heidän kanta-asiakkaitaan.

Heiltä syntyi mitä uskomattomampia teoksia, kuten jalokiviä hyödyntäen tehtyjä hauskoja eläinhahmoja, eksoottisia kukkia ja erilaisia tupakkakoteloja. Dokumentissa käsitellään myös Venäjän vallankumouksen aiheuttama alamäki, joka meinasi tuhota suvun tarinan lopullisesti. 70-luvulla Yhdysvalloissa alkoi Fabergén nimen käyttäminen mitä ihmeellisimmissä tuotteissa, kuten partavesissä ja pesuaineissa. Onneksi suku sai rahoittajien avustuksella nimen palautettua ja nyt he ovat saaneet arvostuksensa takaisin uusien, perinteitä kunnioittavien tuotteiden avulla.

Tämä lähes puolitoistatuntinen dokumentti on todella mielenkiintoinen aikamatka upeaan käsityötaiteen maailmaan. Sen lisäksi historiallinen aspekti tulee hyvin esiin – se, kuinka merkittäviä nämä teokset olivat Venäjän historiassa ja mitä ne merkitsivät eri ihmisille tuohon aikaan ja mitä taas asiantuntijoille. Varsinkin suomalaisena hämmästyin, kuinka paljon Fabergén historiasta löytyy suomalaisuutta. Carl Fabergé arvosti suomalaisia ammattilaisia, kuten työjohtajana toiminutta Henrik Wigströmiä. Tämä dokumentti soveltuu erinomaisesti sekä historiallisista dokumenteista kiinnostuneille, että niille, jotka ovat kiinnostuneita taidokkaan käsityön tuotoksista.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Arts Alliance, 2015

Traileri: