STOP THE PRESS!

Kummeli Stories

Kummeli StoriesOhjaus: Matti Grönberg
Käsikirjoitus: Heikki Hela, Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Heikki Vihinen
Tuotanto: Claes Olsson
Pääosissa: Heikki Hela, Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Mari Turunen, Heikki Vihinen
Arvio: 3,5/5

Kummeli-porukka aloitti huumoritoimintansa 1991 suureen suosioon nousseella sketsisarjalla Kummeli. Sen jälkeen on ryhmältä syntynyt muita sarjoja ja pitkiä elokuviakin äkkiä laskettuna viisi. Hauskimmillaan Kummelit ovat juuri lyhyissä sketseissä, mutta ihan kelpo naurut tämä vähän pidemmistä sketseistä koostuva ja tuttujen hahmojen kansoittama Kummeli Storieskin (1995) tarjoaa.

Kehystarinassa porkkanoilla lastattu suomalaisrekka juuttuu Luxemburgin tulliin. Hätiin lähetetään raskaasti aseistettu iskuryhmä opettamaan, miten käy kun ”Suomelle aletaan vittuilemaan”. Sodan melskeiden keskelläkin on sitten aikaa korsussa kertoilla tarinoita. Niissä perehdytään mm. liikkuvan poliisin arkeen, seurataan avuttoman rallitiimin surkuhupaisaa kisamatkaa ja käväistään koulussa tutustumassa Östermalmin ja Keinosen opintojen edistymistä; Mauno Ahonenkin pyörähtää korsussa.

Kehyskertomus on herkullisen absurdin ideansa turhan pitkä venytys; tekijöillä on kyllä ollut ilmeisen hauskaa pyrotekniikan parissa. Kliseisyys ja vitsin pitkitys vaivaa yleensäkin koko elokuvaa jopa siinä määrin, että välillä on jo uni uida katsojan silmään. Vaan sitten tulee todellinen herkkupala: hevimiesten, Östermalmin ja Keinosen, edesottamukset koulunpenkillä ovat parasta Kummelia. Esimerkiksi kaverusten ihastus ruotsinopettajaan on niin sööttiä, että sitä naurunräkätyksen keskellä vallan liikuttuu. Pisteet näille kaippareille.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by VLMedia Oy, 2015