STOP THE PRESS!

Poseidon – Kahden levyn erikoisjulkaisu

poseidonOhjaus: Wolfgang Petersen
Käsikirjoitus: Paul Gallico, Mark Protosevich
Tuotanto: Wolfgang Petersen, Duncan Henderson, Mike Fleiss, Akiva Goldsman
Pääosissa: Kurt Russell, Josh Lucas, Jacinda Barrett, Emmy Rossum, Richard Dreyfuss, Mike Vogel, Mia Maestro, Jimmy Bennet, Andre Braugher
Arvio: 2,5/5

Vuonna 1972 julkaisunsa saanut ”The Poseidon Adventure” on klassikko, jota katastrofielokuvista puhuttaessa ei voine sivuuttaa. Tämä Gene Hackmanin ja Ernest Borgninen tähdittämä elokuva on vaikuttanut merelle sijoittuvien katastrofielokuvien kehittymiseen todella paljon. Ei siis ihme, että taas joku Hollywoodin juippi saa ajatuksen tehdä kyseisen leffan uudelleen. Ohjaajaksi värvätään Wolfgang Petersen, joka tuntee meren liikehdinnän hyvin. Onhan herralla plakkarissa ”Meren raivo” (2000) ja ”Das Boot” (1981). Nimeksi uudelleenfilmatisoinnille lätkäistään yksinkertaisesti ”Poseidon” ja pääosaan uransa ehtoopuolelle siirtynyt Kurt Russell. Järin positiivinen lähtöasetelma tämä siis ei ole.

Uusi ja upea risteilyalus Poseidon on lähtenyt seilaamaan avomerelle. On uudenvuodenaatto ja laivan matkustajat juhlivat onnellisina ja totaalisen tietämättöminä uhkaavasta vaarasta. Pian kuitenkin yksinäinen hyökyaalto ilmestyy kuin tyhjästä ja iskeytyy laivan kylkeen kaataen sen ylösalaisin. Shokista selvittyään osa matkustajista päättää aloittaa taipaleen kohti laivan pohjaa pyrkien pinnalle ja näin pelastautumaan uppoavasta surmanloukusta.

Vaikka normaalisti katastrofielokuvat ovat lempileffojani, Poseidon ei lämmittänyt sydäntä. Siinä on toki ideaa, se on hyvin tehty ja siinä on kohtalaiset näyttelijät suorittamassa kohtalaisia rooleja. Käsikirjoitukseltaan se kuitenkin on suhteellisen naiivi, ja lopputekstien alkaessa katsojalle tulee olo, että taas on reilut puolitoista tuntia elämästä mennyt vähän kuin hukkaan. Tupla-dvd-julkaisu on sen sijaan hyvinkin miellyttävä, sillä kakkoslevyltä löytyy kattava kolmen dokumentin katsaus elokuvan tekemiseen ja erittäin mielenkiintoinen dokumentti ”Rogue waves”, joka tutkii yksittäisten hyökyaaltojen mysteeriä. Kuvanlaatu on erittäin hyvä, eikä äänessäkään ole häiriöitä.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment Inc., 2006

Traileri: