STOP THE PRESS!

Fortitude – Ikiroudan kirous – 1. tuotantokausi

fortitudeOhjaus: Sam Miller, Hettie Macdonald, Nick Hurran, Richard Laxton
Käsikirjoitus: Sarjan luoja Simon Donald ja muita
Tuotanto: Matthew Bird, Trevor Hopkins
Pääosissa: Richard Dormer, Sofie Gråbøl, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock, Elizabeth Dormer-Phillips, Michael Gambon, Stanley Tucci
Arvio: 4/5

Fortitude on noin seitsemän sadan monesta maasta kotoisin olevan ihmisen asuttama saari jossain arktisella alueella. Väkivaltarikoksia ei saarella esiinny, ja poliisipäällikkö Anderssenin (Richard Dormer) hommana on lähinnä etsiä eksyneitä turisteja ja valistaa jääkarhujen aiheuttamasta vaarasta. Kaikki muuttuu kuitenkin radikaalisti, kun kaksi vähemmän älykästä paikallista löytää mammutin ruumiin ja päättää lyödä sillä rahoiksi. Hirveällä tavalla tapettuja ihmisiä alkaa löytyä, ja kuvernööri Odegardin (Sofie Gråbøl) suunnitelmat rakentaa valtava jäähotelli vaarantuvat. Omaa salaisuuttaan hautova Anderssen saa riesakseen lontoolaisen rikostutkijan (Stanley Tucci), jolloin käy ilmi että Fortitudessa riittää salaisuuksia itse kullakin.

Islannin karunkauniissa maisemissa kuvattu brittijännäri Fortitude on erinomainen teos, joka tuo mieleen Rikos-sarjan, Fargon, True Detectiven ja etäisesti myös Twin Peaksin. Salaisuuksien ilmapiiri ahdistaa, ja selittämättömän, sekä konkreettisen että symbolisen, uhan tunne kaupungin liepeillä väijyvien jääkarhujen muodossa on väkevä. Henkilöt ja juonenkäänteet on rakennettu sen verran näppärästi, että usein tv-sarjoja vaivaavaa venyttämisen vaikutelmaa ei tule. Asia ihmisen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen on sekin ommeltu tarinan kudokseen sormea heristelemättä. Vähän turhan totisena Fortitude kuitenkin etenee; pieni lisä sellaista Fargo-tyyppistä mustaa huumoria olisi ollut paikallaan. Toinen kausi on tulossa ja hyvä niin.

Ekstroissa paljon tarinaa sarjan tekemisestä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Bros., 2015

Traileri: