STOP THE PRESS!

Haastattelussa: näyttelijä Steve Martin

Home - Vihdoin kotonaMikä sinua viehähti tässä elokuvassa ja ennen kaikkea hahmossasi?

Steve Martin: Ennen kaikkea on hauska esittää pahista ja animaation tekoprosessi on myöskin mielenkiintoinen. Se on vähän kuin tekisi näytelmää, mutta voi tehdä paljon erilaisia kokeiluja, kirjoittaa asioita uudelleen ja saada juttuun jotain uutta. Esimerkiksi jos vitsi ei ole hyvä, voit kirjoittaa sen uudelleen. Se on animaatioelokuvan ero tavalliseen elokuvaan.

Voitiinko tätä elokuvaa tehdessä improvisoida?

Steve Martin: Kyllä vaan. Oli paljon tilaa improvisoida. Jos keksit jonkin hyvän jutun, niin tekijät saattavat ottaa sen mukaan lopulliseen versioon. Sellaista on todella kiva tehdä.

Mitä mieltä olet itse  tarinasta?
Steve Martin: Adam Rexin kirjat eivät olleet itselleni aluksi tuttuja, mutta luettuani pidin Boovien kansasta, jossa on paljon hulluja hahmoja. Itseasiassa heidän rohkeutensa on pelkurimaisuutta, sillä he pakenevat kaikilta. Se on heidän sääntönsä numero yksi. Eikä heillä ole tunnesidoksia toisiinsa, vaan he joutuvat opettelemaan sen elokuvan aikana. Nähtyäni elokuvan valmiina, olen sitä mieltä, että Booviet ovat loppujen lopuksi kivoja ja hauskoja.

Home - Vihdoin kotonaKapteeni Smek ei ole niitä innostavimpia johtajia, vai kuinka?
Steve Martin: Ei todellakaan. Hän on kuin merirosvojen kuningas, jonka ovat valinneet johtajakseen todelliset vellihousut. Hän on oikeastaan pikkaisen tyhmä tyyppi. Hänessä on samankaltaisuutta kuin aikoinaan esittämässäni hammaslääkärissä elokuvassa Pieni kauhukauppa. Pidän pahiksista, koska he ovat tavallaan myös hauskoja. Ennen kaikkea esittämäni Smekin tyhmyydestä. Olenhan esittänyt useita tyhmiä hahmoja Superhulttio-elokuvasta lähtien.

Boovit käyttävät englanninkieltä mielenkiintoisella tavalla, vai mitä?
Steve Martin: Juuri näin. Olin hieman huolissani siitä, etteivät he osaa käyttää lyhennyksiä ja gerundeja käytetään väärin. Lieneekö syy siinä, että he ovat vasta oppineet englannin. Aluksi ajattelin, että katsojat eivät välttämättä ymmärtäisi mitä he sanoisivat, mutta toisin kävi. Lapset käsittävät nopeammin tällaiset asiat kuin meikäläisen ikäiset ihmiset.

Home - Vihdoin kotonaVoitko kertoa jotain vastanäyttelijöistäsi Rihannasta ja Jim Parsonista, jotka ääninäyttelevät Tippiä ja Oh’ta?

Steve Martin: Jim on todella upea roolissaan. Hänen äänensä on hahmolle täydellinen. En tunne häntä niin hyvin, että muunteleeko hän ääntään vai onko se hänen oma äänensä. Kuitenkin hän pienentää sitä tehden siitä hellän ja hauskan, mikä soveltuu erinomaisesti hahmolle. Rihanna tekee myös loistavaa työtä. Hän on koskettava ja myös kova, kun tilanne sitä vastii. Ei ole mitään moitittavaa hänen suorituksestaan elokuvassa ja laulut ovat myös hyviä. Rihannalla ja Jimillä synkkasi hyvin, joten elokuvaan saatiin sopivasti herkkyyttä tunnepuolelle. Olen nähnyt elokuvan jo kolmeen kertaan ja joka kerta tippa linssissä – tai ainakin haluan vollottaa elokuvan päättyessä.

HOME on tietysti elokuvan nimi. Mutta mitä se sanana sinulle merkitsee?

Steve Martin: Koti on tärkeä paikka. Se on paikka, josta Paul Simon kertoi laulussaan Homeward Bound ja tietenkin kaikki ymmärtävät mikä se on. Tämän elokuvan kohdalla se on paikka, jossa ulkopuolinenkin voi löytää uuden kodin ja olla tervetullut sinne. Koti on myös paikka, josta on voit lähteä maailmalle tullaksesi takaisin. Paikka, joka todella tuntuu hyvältä.

Kuvat: Twentieth Centur Fox Home Entertainment, 2015