STOP THE PRESS!

Cinderella – Tuhkimon tarina

cinderella_tuhkimon_tarina_blu_rayOhjaus: Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: Chris Weitz
Tuotanto: Simon Kinberg, Allison Shearmur, David Barron
Pääosissa: Cate Blanchett, Lily James, Richard Madden, Stellan Skarsgård, Helena Bonham Carter
Arvio: 3,5/5

Klassikkosatu säteilee hulppeassa Disneyn versiossa, jonka teossa ei ole säästelty dollareita tai oikeita tähtinäyttelijöitä. Sanomassakin on edelleen itua.

Tarina kertoo hyväsydämisestä ja rohkeasta Tuhkimosta, joka isänsä kuoleman jälkeen jää ilkeän äitipuolen ja kahden itsekkään siskopuolen palvelijaksi. Metsäretkellä vastaan ratsastaa prinssi, joka iskee silmänsä vaatimattomaan tyttöön. Hyvän haltijakummin avittamana rakastunut Tuhkimo osallistuu valtakunnan ykköstanssiaisiin, joissa hän pääsee pyörähtämään parketilla kruununperijän kanssa. Kellon lyödessä kaksitoista vaimoehdokkaan on kuitenkin kiiruhdettava karkuun ennen lumouksen rikkoutumista. Vain portaikkoon tipahtanut lasikenkä jää jäljelle blondin karkumatkasta jättäen prinssin etsimään kengän omistajaa. Loppu on satukirjoista tuttua tarinaa.

Yltäkylläinen kimallus ja hulppeat lavasteet kuorruttavat täydellistä rakkaustarinaa, jossa hyvyys palkitaan ja kukin saa ansionsa mukaan. Disneyn kirkasotsainen tyyli ei pyydä anteeksi, vaan kunnioittaa yli-imelää mutta toimivaa koko perheen elokuvien perinnettä. Ohjaaja Kenneth Branagh  onnistuu modernisoimaan tarinan huippunäyttelijöiden ja osuvan huumorin avulla. Esimerkiksi Cate Blanchett valloittaa pidättyväisenä ja rikkauksien perään hamuavana raivotaräitipuolena ja tuore kasvo Lily James söpöstelee nimiroolissa Tuhkimona kuin olisi syntynyt lasikenkä jalassaan.

Viimeistään huikean hieno tanssiaiskohtaus rikkoo kyynisimmänkin kuoren ja pakottaa antautumaan taianomaisen tarinan vietäväksi.

Lisämateriaaleissa mm. tanssikohtauksen rakentamista, taustahaastatteluja ja muuta mukavaa. Lisäpisteet ekstrojen käännösteksteistä.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Disney, 2015

Traileri: