STOP THE PRESS!

Kummeli: Vanaja-trilogia

Kummeli: Vanaja-trilogiaOhjaus: Matti Grönberg, Matti Kuusisto
Käsikirjoitus: Heikki Hela, Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Heikki Vihinen
Tuotanto: Matti Grönberg, Timo Kahilainen
Pääosissa: Heikki Hela, Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Mari Turunen, Heikki Vihinen, Esko Roine, Ritva Jalonen
Arvio: 2/5

Kummeli-porukka aloitti huumoritoimintansa 1991 suureen suosioon nousseella sketsisarjalla Kummeli. Sen jälkeen on ryhmältä syntynyt muita sarjoja ja pitkiä elokuviakin äkkiä laskettuna viisi. Hauskimmillaan Kummelit ovat juuri lyhyissä sketseissä, pidemmälläkin kaavalla on silti menty: kokoillan Kummeli Storiesin (1995) jälkeen tehtiin vuosina 1996 – 2002 kolme jatkuvampijuonista sarjaa, joita yhdistää löyhästi monivaivaisen ja viljalti hikoilevan Vanajan (Heikki Vihinen) hahmo.

Lihaksia ja luoteja –sarjassa kuntoutuksessa kituva Vanaja muistelee kunnian päiviä poliisipäällikkönä. Jollain oudolla väännöllä koheltavat poliisit saavat ratkaistua mm. varastettujen renkaiden arvoituksen. Lääkärit tulessa –sarjassa Vanaja häärii kirurgina Volmari Kuulapään (Timo Kahilainen) rahanpuutteesta kärsivällä klinikalla. Konkurssilta pelastaa luulosairas lottovoittaja, jolle tehdään turha toimenpide poikineen; potilaan parantaminen on sivuseikka ”kunhan laskut maksetaan”. Jurismia! –sarjassa Vanaja puuhastelee lakituvassa laamannina. Omituisten rikosten syyllisyyksiä ratkottaessa ovat oikeudenistunnot vielä omituisempia.

Poliisi-, lääkäri- ja lakisarjojen parodiointi jää kovin latteaksi, ne kun tunnetusti tekevät sen itse. Kummelihuumori pilkahtelee kummissa hahmoissa, mutta kovin ohuiksi on sketsit venytetty. Vihinen onnistuu määkimään ja kiekumaan samanaikaisesti – saavutus sinänsä – mutta järkijättöinen riekkuminen alkaa käydä katsojan hermoon jo toisessa jaksossa. Vanajan Easy Livin’ –veto on kyllä katsomisen ja kuulemisen arvoinen; sitä olisi ihmetellyt pidempäänkin. Jaksoissa vierailevat eturivin näyttelijät (mm. Oiva Lohtander, Heikki Kinnunen, Martti Suosalo, Vesa Vierikko) tuovat sarjoihin kaivattua lisäarvoa, mutteivät nämä parasta Kummelia ole.

Jopa tekijät ovat samaa mieltä, mikä käy ilmi runsaista ja kiinnostavista ekstroista.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by VLMedia Oy, 2015