STOP THE PRESS!

Ollaan vapaita

Ollaan vaipaitaOhjaus:  Oskari Sipola
Käsikirjoitus: Tua Harno
Tuotanto: Elina Pohjola
Pääosissa:  Maria Ylipää, Johannes Brotherus, Riku Nieminen, Pihla Maalismaa, Anu Sinisalo, Peter Kanerva, Timo Tuominen
Arvio: 4/5

Selja (Maria Ylipää) on kolmekymppinen nainen, joka synnytti poikalapsen nuorena, mutta antoi vauvan heti adoptioon lapsettomalle pariskunnalle. Vuodet ovat kuluneet ja Seljan salaisuus on pysynyt hyvin salassa, kunnes eräänä päivänä ovikello soi. Oven takana on Leo (Johannes Brothereus), joka on vanhemmiltaan salaa matkustanut Helsinkiin tavatakseen biologisen äitinsä. Selja on hämmentynyt, sillä hän ei ole puhunut asiasta muiden kuin parhaan ystävänsä Henrin (Riku Nieminen) kanssa. Kommuuniasunnossa asuva Selja joutuu tukalaan tilanteeseen, sillä Leon ilmestyminen kuvioihin aiheuttaa ongelmia suhteessa poikaystävä Tomiin (Peter Kanerva). Eikä tilanteesta tee helppoa Leon ihastuminen kämpässä asuvaan Liisaan (Pihla Maalismaa).

Tällaisia musiikkipohjaisia elokuvia on Suomessa tehty viimeisten vuosikymmenien aikana hyvin vähän. Edellinen oli Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan ohjaama Vuonna 85 -elokuva, jossa tarinankerronnassa käytettiin hyväksi manserockin klassikoita. Tämän elokuvan suhteen tilanne on ihan toinen. Lauluntekijät ovat saaneet käsikirjoituksen luettavakseen löytääkseen oikean otteen ja tyylin sävellys- ja sanoitustyöhön. Näin he ovat tehneet kappaleensa eri hahmojen esitettäviksi. Erinomainen ratkaisu, sillä laulut syventävät tuntemuksia sielukkaammin kuin pelkkä puhe.

Käsikirjoittaja Tua Harno on tehnyt ensimmäisestä elokuvakäsikirjoituksestaan yllättävän raikkaan, koskettavan ja ajoittain jopa herkän. Se pääsee ohjaaja Oskari Sipolan käsittelyssä lähes samalle tasolle kuin hänen esikoisohjauksensa Elokuu. Näyttelijäsuoritukset kautta linjan ovat hyviä, mutta kaksi nousee ainakin omassa asteikossani ylimmälle tasolle: Johannes Brothereus ja Maria Ylipää. Heidän yhteinen näyttelijäkemiansa toimii alusta lähtien. Alussa nähtävä Seljan ja Leon yhteinen hämmennys on niin aitoa, että vaikea sitä olisi feikata täysillä. Sen jälkeen homma onkin heidän suhteensa käynnissä, ja muutkin pääsevät sotkemaan soppaa. Ollaan vapaita! on kokonaisuudessaan raikas yllätys tämän elokuvagenren saralla.

Lisämateriaalina making of -dokumentti, musiikkivideoita ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2015

Traileri: