STOP THE PRESS!

Kyyhkynen oksalla istui olevaista pohtien (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron)

Kyyhkynen oksalla istui olevaista pohtien (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron)Ohjaus ja käsikirjoitus: Roy Andersson
Tuotanto: Pernilla Sandström
Pääosissa: Holger Andersson, Nils Westblom, Charlotta Larsson, Viktor Gyllenberg, Lotti Törnros, Jonas Gerholm
Arvio: 4/5

Ruotsalaisen käsikirjoittaja-ohjaaja Roy Anderssonin Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien (2014) kertoo kahdesta myyntimiehestä. Lähinnä pystyyn nostettuja koomapotilaita muistuttavat Jonathan (Holger Andersson) ja Sam (Nils Westblom) kulkevat ympäriinsä yrittäen kaupitella kolmea surkeaa pilailutarviketta (vampyyrihampaat, naurutyyny ja irvokas naamari), vaikka hymy ei tältä parilta irtoaisi kirveelläkään. Anderssonille tyypillisesti ilottomien kaupparatsujen vaiheisiin kietoutuu myös muita tarinoita, mm. Ruotsin kuningas Kaarle XII piipahtaa joukkoineen baarissa matkallaan sotimaan Venäjälle.

Andersson tekee taas omannäköistään elokuvaa: kamera ei liiku, tarkkaan sommitellut kohtaukset ovat kuin maalauksia. Staattisesta ilmeestä huolimatta koko ajan tapahtuu: ankean harmaan ja ruskean sävyisten kuvien taustoja ja laitamia kannattaa silmäillä. Elokuvan nimikin sisältää viittauksen Bruegelin maalaukseen ja kertoo, mistä elokuvassa on kyse: Andersson katsoo henkilöitään kaukaa ylhäältä ja näyttää heidät ikuisuuden perspektiivistä. Absurdi matka syntymästä kuolemaan pitää täyttää jollain puuhailulla, ettei homma ihan pelkäksi odotteluksi menisi. Tämä kaikkeuden näkökulmasta täysin turha rimpuilu on mustan huumorin läpitunkemaa surkuhupaa. Onneksi väliin mahtuu edes pienen pieniä onnen hetkiä, ettei vallan kyyniseksi mene.

Ekstroissa ohjaajan kommenttiraita, kulissien takana –pätkä ja kuvagalleria.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Scanbox, 2015

Traileri: