STOP THE PRESS!

Ida

IdaOhjaus: Pawel Pawlikowski
Käsikirjoitus: Pawel Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
Tuotanto: Eric Abraham, Piotr Dzieciol, Ewa Puszczynska
Pääosissa: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski, Halina Skoczynska
Arvio: 4/5

Puolalaisen Pawel Pawlikowskin ohjaama Ida (2013) on kerännyt useita palkintoja ympäri maailmaa. Plakkarissa on esimerkiksi parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar, mikä ei olekaan ihme, sillä Idassa käsitellään mm. juutalaisvainoja (ilmeisesti varsinaista reipasta keskitysleirielokuvaa ei tuona vuonna tehty) ja daideellisuudenkin vaatimukset hollywoodlaisittain täyttyvät kun filmi on mustavalkoinen ja tuulessa kuivuvat pyykit heiluvat. Tästä huolimatta Ida on kelpo elokuva.

Anna (Agata Trzebuchowska) on nuori nainen, joka on orvoksi jäätyään elänyt puolalaisessa luostarissa luostarissa. Nyt, 1962, on tullut aika Annan antaa nunnalupaus. Abbedissa kuitenkin lähettää hänet ensin tutustumaan normiyhteiskuntaan ja ottamaan selvää juuristaan. Elämän riepottaman ja alkoholisoituneen tätinsä kanssa hän lähtee tien päälle, ja melkoisia yllätyksiä onkin edessä. Salailujen taustoilta Annalle esim. selviää, että hän onkin juutalainen. Monenlaisten järkytysten keskellä Annan pitäisi tehdä lopullisia päätöksiä.

Ida tuo – epäilemättä tarkoituksellisesti – mustavalkoisuudellaan ja erikoisella kuvakoollaan mieleen Dreyerin klassikon Jeanne d’Arcin kärsimys (1928). Kauniin, pelkistetyin ja mieleen syöpyvin kuvin Ida kertoo paitsi yksityisten ihmisten kohtaloista myös kolkkoa tarinaa siitä, miten historian kauheudet vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen ja muokkaavat sekä mieliä että yhteiskuntia. Ahdistuksesta kumpuaa silti lopulta myös toivo muutoksesta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Scanbox, 2015

Traileri: