STOP THE PRESS!

Southpaw

SouthpawOhjaus: Antoine Fuqua
Käsikirjoitus: Kurt Sutter
Tuotanto: Todd Black, Jason Blumenthal, Steve Tisch, Peter Riche, Alan Riche, Antoine Fuqua, Jerry Ye
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker, Rita Ora, 50 Cent 

Arvio: 4,5/5

Billy Hope (Jake Gyllenhaal) on orpokodissa kasvanut ja sieltä nyrkkeilykehään ajautunut kaveri. Kovan treenauksen jälkeen hän saavuttaa sen, minkä jokainen nyrkkeilijä haluaa voittaa, eli maailmanmestaruuden. Tämä keskisarjan mestari on saanut elämänsä suunnan muutettua ja kaikki on kohdallaan. Hänellä on rakastava vaimo Maureen (Rachel McAdams), mukava tytär Leila (Oona Laurence) ja raha-asiatkin suhteellisen mallillaan. Eräänä iltana Billy on vaimonsa kanssa lähdössä kotiin hyväntekeväisyystilaisuudesta, kun nuori nälkäinen nyrkkeiljälupaus Miquel Escobar haastaa hänet uudelleen kehään. Ärsyttääkseen Billya tämä herjaa sellaisilla jutuilla, että Billy täräyttää miestä nokkiin. Miquelin veljellä Hectorilla on ase esillä ja luoti osuu raskaana olevan Maureenin vatsaan. Vaimo kuolee ja Billyn elämä romahtaa täysin. Hän enettää tyttärensä huoltajuuden sekoilemalla viinan ja lääkkeiden kanssa. Kun managerikin jättää Billyn oman onnensa nojaan on syöksykierre tosiasia. Rähjäisestä nyrkkeilysalista saattaa tullakin Billyn ”pelastusrengas”.

Antoine Fuquan ohjaamat elokuvat olleet tähän mennessä toimintapitoisia draamalla täytettyjä teoksia, eikä Southpaw tee poikkeusta. Elokuvassa on sekoitettu sopivasti vanhoista kunnon Rocky -elokuvista tuttuja aineksia ja nopeatempoista tarinankerrontaa. Kun näitä sopivasti hämmentää ja lisää mausteeksi jotakin aivan omaa, niin valmiina on oivallinen paketti. Ja ne mausteet ovat ne näyttelijät. Jake Gyllenhaal on pistänyt itsensä tässäkin roolissa likoon. Hän todella on treenanut itsensä uskottavaksi nyrkkeilijäksi, joka todella vetää kunnon iskuja vastustajan kehoon. Sanokaa minun sanoneeni: hän ei ole voittanut tähän mennessä Oscar-palkintoa parhaasta miespääosasta, mutta nyt hän on todella vahvoilla. Häntä sparraa roolissa loistavasti Forest Whitaker, joka pitkästä aikaa on kuin hänelle kirjoitetussa osassa. Jos jotain negatiivista pitää etsiä, niin välillä nähtävät todennäköisesti käsin kuvatut kohtaukset. Onneksi niitä ei ole kuitenkaan niin paljon, että tiputtaisin pisteitä. Southpaw on todella koskettava toimintadraama.

Lisämateriaalina poistettujen kohtauksien lisäksi making of -dokumentti, tekijöiden haastatteluja ja pidennettyjä nyrkkeilyharjoituksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2015

Traileri: