STOP THE PRESS!

Loma (Vacation)

Vacation (Loma)Ohjaus ja käsikirjoitus: John Francis Daley, Jonathan Goldstein
Tuotanto: David Dobkin, Chris Bender
Pääosissa: Ed Helms, Christina Applegate, Leslie Mann, Chris Hemsworth, Beverly D’Angelo, Chevy Chase
Arvio: 1/5

Halpalentoyhtiöllä lentäjänä toimiva Rusty Griswald (Ed Heims) on päättänyt viedä perheen lomalle, kun heidän ystäväperheensaä on käynyt oikein Pariisissa. Eipä vaimokulta ja pojat tiedäkään mitä isukki onkaan keksinyt. Hän on vuokrannut kunnon multihybridimatkailuauton ja tarkoitus on matkustaa Yhdysvaltain halki kohti länsirannikolla sijaitsevaa Walley World -huvipuistoa. Matkalla heidän tarkoituksenaan on käydä moikkaamassa myös Rustyn sisarta Audreya (Leslie Mann) ja tämän rikasta miestä Stonea (Chris Hemsworth). Pitkä on matka ja paljon kommelluksia voi vielä sattua.

Alkuperäisessä elokuvassa ohjaaja Harold Ramis (”Päiväni murmelina”) ja käsikirjoittaja John Hughes (”Yksin kotona”) toivat valkokankaalle aivan uudenlaista huumoria, jossa irvailtiin perusamerikkalaiselle perheelle ja sen kesälomareissulle. On kulunut yli 30 vuotta tuon elokuvan ensi-illasta,  ja nyt ajatusta uudelleenlämmitellään. Vaikka kyseessä ei olekaan ns. uudelleenfilmatisointi, niin paljon on lainattu alkuperäisestä. En kuitenkaan niitä kerro, jotta voitte itse ne todeta tai muuten vaan katsoa elokuvan. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, vaikka varmasti tekijät olisivat haluneet jälkimmäistä. Valitettavasti on todettava, että olisi kannattanut ne miljoonat taalat jättää käyttämättä – tai ainakin tehdä kunnollinen käsikirjoitus. Tämä elokuva ei ole hauska. Päinvastoin, haukottelin monta kertaa ja tuntui siltä, että etanako se tarinaa vie eteenpäin. Toki muutamassa kohdassa sai sentään hymähtää iloisesti, mutta naurupommi Loma ei todellakaan ole.

Mukaan on saatu alkuperäisistä näyttelijöistä Chevy Chase ja Beverly D’Angelo. Taisivat olla hakemassa lähinnä palkkashekkiä, sillä heidän vaikutuksensa tarinaan tai tapahtumiin oli todella vähäistä. Alkuperäisjutuista ilahdutti ainoastaan alussa (ja erilaisena versiona elokuvan aikana) kuultava Lindsey Buckinghamin tarttuva kappale Holiday Road. Näin lopuksi on toivottava, että herrat Ramis ja Hughes eivät nyt hermostuisi siellä pilven reunalla, vaikka täällä tunarit heidän tuotoksestaan omituista soppaa kehittelevät.

Lisämateriaalina kaksi making of -dokumenttia ja epäonnistuneita ja poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2015

Traileri: